Historisk rådhusbibliotek skal spares væk

Store protester mod planlagt nedlæggelse af rådhusbiblioteket i København, der indeholder vigtig viden om byens historie

Et stykke historie kan være slut, hvis rådhusbiblioteket i København fra 1905 bliver nedlagt. Studerende og historieinteresserede har siden kunne gå på jagt i hylderne efter speciallitteratur om byens historie, slægter, arkitektur og så videre.
Et stykke historie kan være slut, hvis rådhusbiblioteket i København fra 1905 bliver nedlagt. Studerende og historieinteresserede har siden kunne gå på jagt i hylderne efter speciallitteratur om byens historie, slægter, arkitektur og så videre. Foto: Sune Hundebøll.

I over 100 år har Københavns rådhus huset et specialbibliotek med omkring 35.000 værker, som anses for et skatkammer med viden om hovedstadens historie, topografi og slægtsforskning.

Nu bliver det traditionsrige og flotte rådhusbibliotek måske nedlagt, og materialet enten destrueret eller flyttet til Hovedbibliotekets filialer. I morgen skal Borgerrepræsentation i København stemme om bibliotekets skæbne, og der tegner sig allerede et flertal for nedlæggelsen, der er en økonomisk besparelse.

Beslutningen sker dog ikke uden store protester fra brugere af biblioteket og medlemmer af kommunens kultur- og fritidsudvalg. Borgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti vil sammen med Enhedslisten stemme imod forslaget, der er blevet fremsat af SF's medlem af kultur- og fritidsudvalget.

”Det er en fattig kommune, der ikke har råd til at huse sit eget bibliotek og nedlægger et fredet bibliotek. Det er dybt problematisk,” siger Carl Christian Ebbesen.

Nedlæggelsens af biblioteket på rådhusets anden etage, som arkitekt Martin Nyrop har bygget og udsmykket, handler om at spare forvaltningen for huslejeudgifter på en million kroner om året, som går til kommunens økonomiforvaltning. De sparede penge i forvaltningen skal i stedet gå til at sikre driften af Poesiens Hus i Den Frie Udstillingsbygning.

Ifølge kritikerne af forslaget er ideen om besparelsen paradoksal, fordi både lejer og udlejer er Københavns Kommune, som altså går glip af den ene million, indtil man har fundet nye lejere til lokalerne.

Omkring 1500 har skrevet under på en underskriftindsamling til bevaring af biblioteket, som er tilgængeligt for alle. Borgmesteren, byhistoriker og medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten Allan Mylius Thomsen og en række brugere af biblioteket mener, at konsekvenserne af beslutningen er uigenkaldelige.

Siden bibliotekets oprettelse i 1905 er der her opsamlet en masse viden, som delvist vil drukne, når rådhusbiblioteket efter planen skal overføres til Hovedbiblioteket, hvor personalet ikke er specialister. Samtidig forudsætter forslaget, at der kasseres 19.000 værker; 6.000 digitaliseres og resten fordeles på andre bibliotekers samlinger.

Bjørn Westerbeek Dahl, der tidligere har været leder af Rådhusbiblioteket og taler på vegne af Selskabet for Københavns Histories 600 medlemmer, har advaret Borgerrepræsentationen mod, at væsentlig viden forsvinder med flytningen.

”Der er tale om en helt enestående samling med opsparet viden gennem 100 år. Talrige bøger og afhandlinger er gennem tiden skrevet på grundlag af bibliotekets righoldige samlinger,” siger Bjørn Westerbeek, som er sikker på, at materialet og den unikke viden om lokalhistorien vil drukne, hvis det placeres sammen med andre samlinger.

Kultur- og fritidsborgmesteren ser dog stadig en mulighed for at redde biblioteket og vil i morgen foreslå de øvrige politikere at udskyde beslutningen. Flytningen af biblioteket kommer nemlig til at indgå i en kommende omlægning af Københavns Bymuseum og Stadsarkivet, der skal flytte lokaler til Stormgade.

”Man kunne tænke det hele ind i en samlet løsning, hvor man i stedet etablerer et besøgscenter i rådhuset, hvor man inddrager stadsarkivet og gør biblioteket endnu mere åbent for borgerne,” siger Carl Christian Ebbesen.