Prøv avisen

Flertal bag bevaring af orkester er i opløsning

Vil Folketinget alligevel redde DR UnderholdningsOrkesteret? Forskellige udmeldinger fra Enhedslisten får nu de borgerlige partier til at indkalde til hasteforespørgsel om orkesteret. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Der er opstået uenighed i oppositionen om, hvordan DR’s underholdningsorkester skal overleve

Ind til nu har de borgerlige partier, Dansk Folkeparti og Enhedslisten været enige om, at DR UnderholdningsOrkestret ikke bør nedlægges fra 1. januar 2015. Men der viser sig nu sprækker i det hidtil fasttømrede politiske flertal, der de seneste uger har sat kulturminister Marianne Jelved (R) under pres for at redde orkestret.

Partierne kan tilsyneladende ikke finde fælles fodslag om rammerne for et underholdningsorkester i fremtiden. Det skriver Danmarks Radio på sin hjemmeside.

Enhedslistens har nemlig fremlagt sit eget bud på en løsning og vil ifølge dr.dk genåbne medieforliget, der ellers blev lukket i sommer. DR skal have tilført flere midler, mener partiet, så man fortsat kan drive et underholdningsorkester.

Men det er ikke vejen, lyder det hos de øvrige partier, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance samt Dansk Folkeparti, som i dag har besluttet at indkalde kulturministeren til en hasteforespørgsel i Folketinget. Det skal ske for at afgøre, om der stadig er et enigt flertal mod regeringen, oplyser DFs kulturordfører, Alex Arhendtsen.

På et ekstraordinært møde om orkestret i går, tirsdag, præsenterede Marianne Jelved et kompromisforslag fra DR, hvor man tildeler symfoniorkestret flere midler og opretter et nyt kammerorkester, som begge kan overtage underholdningsorkestrets opgaver.

Den løsning er hverken Enhedslisten og de borgerlige partier tilfredse med. Det fik Enhedslisten til efterfølgende at komme med sit forslag, mens De Konservative er parat til at tage en afstemning i folketingssalen om underholdningsorkestrets fremtid. Samtidig afviser Liberal Alliance ikke, at man kan godkende et alternativ, så længe orkestrets opgaver opretholdes.

De forskellige udmeldinger især fra Enhedslisten får altså nu de borgerlige partier til at indkalde til en hasteforespørgsel næste onsdag, som de håber vil føre til en vedtagelse, der betyder, at underholdningsorkestret består.

Tidligere onsdag morgen skal kulturministeren desuden i samråd og svare på en lang række spørgsmål om DR's beslutning om at lukke det omstridte underholdningsorkester med dets 42 medlemmer, herunder Marianne Jelveds viden om DR’s intentioner om den omstridte beslutning.

På mandag skal partierne mødes igen for at drøfte kompromisforslaget fra kulturministeren, som hidtil har stået fast på, at politikerne ikke bør blande sig i DR's beslutning.

Vil Folketinget alligevel redde DR UnderholdningsOrkesteret? Forskellige udmeldinger fra Enhedslisten får nu de borgerlige partier til at indkalde til hasteforespørgsel om orkesteret. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh