Forfatter kritiseres for at ignorere Knut Hamsuns jødehad

Den anerkendte norske forfatter Ingar Sletten Kolloen møder modstand i aktuel debat

Hamsun skal i 1935 have skrevet, at "Tyskland må kunne værge sig, når det overvældes af store mængder af denne fremmede race" med henvisning til jøderne.
Hamsun skal i 1935 have skrevet, at "Tyskland må kunne værge sig, når det overvældes af store mængder af denne fremmede race" med henvisning til jøderne. Foto: Ukendt.

”Hvorfor fejer man så ofte Knut Hamsuns antisemitiske ytringer ind under gulvtæppet?”, spørger forfatteren Tore Rem i en kronik i dagbladet Vårt Land.

Tore Rem udgav tidligere på måneden bogen ”Knut Hamsun. Reisen til Hitler”, der i detaljer redegør for Norges store forfatters indgående relation til Nazityskland og for hans barske kommentarer om jøderne.

Nu kritiserer han andre forfattere for at forsvare eller afvise Hamsuns antisemitiske tendenser, heriblandt Ingar Sletten Kolloen, der i sin Hamsun-biografi fra 2004 undlod at komme ind på temaet.

”Hvordan kan det være muligt i så stor grad at undskylde, overse eller ignorere dette store historiske materiale? (“) Der findes stadigvæk dem, der mener, at bøger om Hamsuns mørke ikke bør skrives, selvom det ville dokumentere historien mere fyldigt end tidligere og måske føre til større erkendelse,” skriver Tore Rem i Vårt Land.

Han beskriver endvidere flere episoder, hvor Hamsun dokumenteret har ytret sig kritisk om jøder. Eksempelvis skal Hamsun i 1935 have skrevet, at ”Tyskland må kunne værge sig, når det overvældes af store mængder af denne fremmede race,” med henvisning til jøderne.

”Historikeres opgave bør være at stå på vagt over for det, der ikke passer ind i skønmaleriske fortællinger (“), at finde frem til det udeladte, som tidligere historiefortællinger har ignoreret eller ikke har ønsket at inkludere,” skriver Tore Rem.

Ingar Sletten Kolloen afviser kritikken i et interview til Vårt Land.

”Det handler om, hvilken dokumentation man bruger, og hvor meget vægt man lægger på de forskellige ting. Der findes ingen entydige svar,” siger Ingar Sletten Kolloen.

”Han (Hamsun, red.) var en meget enten-eller-person, men når det gælder forholdet til jøder, mener jeg, der er grundlag for at sige, at han var flertydig,” siger Ingar Sletten Kolloen til Vårt Land.

Direktør for Hamsuncenteret Bodil Børset er modsat helt klar i mælet om, at Hamsun var antisemit.

”Det er blevet tydeligere i den moderne forskning og er ikke noget, vi diskuterer længere, men vi kan diskutere, hvordan vi skal forholde os til det (“) Vi kan ikke prøve at undskylde det,” siger hun til den norske avis.