6 stjerner til Netanyahu-bog: Forfatteren bør få sit gennembrud i Danmark nu

Den amerikanske forfatter Joshua Cohen modtog tirsdag den fornemme Pulitzerpris for årets bedste roman, "The Netanyahus". Det er fuldt fortjent, for Cohen sætter med sin bog nye standarder for samtidslitteraturen

Romanen følger Netanyahu-familien, heriblandt Benjamin Netanyahu, der som premierminister senere blev en af de mest indflydelsesrige politikere i Israel nogensinde.
Romanen følger Netanyahu-familien, heriblandt Benjamin Netanyahu, der som premierminister senere blev en af de mest indflydelsesrige politikere i Israel nogensinde. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix.

En af USA's fornemste litterære priser, Pulitzerprisen, blev tirsdag tildelt forfatteren Joshua Cohen for romanen "The Netanyahus". Komitéen har valgt helt rigtigt: Romanen er fantastisk morsom og ambitiøs og på samme tid vildt nørdet og bred i sit sigte. Den bør oversættes til dansk og blive den 41-årige Cohens gennembrud herhjemme.

Hvis avisens læsere nu tænker, at både romanens titel og forfatteren lyder bekendt, er det helt korrekt. "The Netanyahus" handler om dén Netanyahu, altså den tidligere israelske premierminister Benjamin, der i romanen er en lille dreng, som i begyndelsen af 1960'erne ankommer med sin familie til et mindre universitet i New England, hvor hans berømte far skal undervise i jødedommens historie. Faderens selvfølelse fejler absolut intet, og scenen er hurtigt sat for en en række absurde sammenstød mellem mellemøstligt temperament og "New Englandsk" kølighed, og mellem jødisk og kristen identitet.