Til ønskesedlen: Her er de bedste bøger i 2017

2017 har budt på en lang række nye bøger, og Kristeligt Dagblads anmeldere har skrevet om alle de vigtigste. Her giver de hver især deres bud på én favorit blandt de bøger, de har anmeldt i avisen i årets løb

Hvad skal du læse i juleferien? Her kan du læse, hvilke bøger vores anmeldere har været mest begejstrede for i løbet af 2017.
Hvad skal du læse i juleferien? Her kan du læse, hvilke bøger vores anmeldere har været mest begejstrede for i løbet af 2017. Foto: Nima Stock.

Vores anmeldere giver her deres anbefaling til de bedste og vigtigste bøger fra 2017.

Ida Jessen: Doktor Bagges Anagrammer. Gyldendal. 6 stjerner.
"Ida Jessen giver et mesterligt psykologisk portræt af en forskanset og gådefuld mand og hans uforløste forhold til sit liv og sin kone."

Lars Handesten

Thomas Bredsdorff: Tøsne og forsytia. Noget om livet med Alzheimers. Gyldendal. 5 stjerner.
"Hvad gør man, når ens elskede forsvinder, før hun er væk? Når det fælles sprog og den fælles hukommelse ikke længere findes? Thomas Bredsdorff satte sig ned og skrev om sin kones alzheimers og om sin egen rolle i den, og hans helt igennem fremragende ”Tøsne og forsytia” bør læses af alle, som elsker, og som mister, og som ikke altid magter nogen af delene."

Lotte Kirkeby Hansen

Colson Whitehead: Den underjordiske jernbane. Oversat af Vibeke Houstrup Christensen. Politikens Forlag. 5 stjerner.
"Pulitzerpris-vinderen Whitehead omformer tid og sted og berører sin læser i denne overlegne og aggressivt rytmiske fortælling om slaven Coras flugt gennem et symbolsk nattemørkt Amerika."

Kristine Kabel

Samanta Schweblin: Redningsafstand. Gyldendal. 6 stjerner.
"Argentinas nye stemme blev med rette nomineret til The Man Booker International Prize for sin gyserlignende kortroman, der er et særdeles veludført formeksperiment om især moderbinding. En kalejdoskopisk mareridtssamtale udspiller sig mellem en døende mor og spøgelsesdrengen David, der i suspensemættet stemning forsøger at afklare et handlingsforløb. Uafrystelig og horribel læsning, der kun kan anbefales til alle med stærke nerver."

Anna Møller

Tom Buk- Swienty: Det ensomme hjerte. Politikens Forlag. 5 stjerner.
"Et overbragt materiale af erindringer og tegninger fra en tysk soldat og senere militærlæge på Østfronten under Anden Verdenskrig har Buk-Swienty sat i scene til en medrivende fremstilling. Efter krigen flytter den tyske læge til Danmark, hvorfor materialet fra lægens dødsbo er blevet overdraget til Buk-Swienty af hans danske familie."

Bo Hakon Jørgensen

Herbjørg Wassmo: Den der ser. Lindhardt og Ringhof. Fem stjerner.
"Når man har læst ”Dinas Bog” og fulgt Dinas og hendes efterkommeres skæbne i de to efterfølgende romaner ”Lykkens Søn” og ”Karnas Arv”, er ”Den der Ser” et uundgåeligt glædeligt gensyn med alle de endnu levende. Dette sidste bind i serien om Dina er en lige så vedkommende og dramatisk fortælling om lidenskabelig kærlighed og dramatisk død, som seriens første. Herbjørg Wassmo er tilbage i fornem stil."

Dorris Ottesen

Det er din egen skyld. Jobs Bog – nudansk og fortolket. Bibelselskabet. 6 stjerner
"Jobs bog i den nye oversættelse er med tre perspektiverende essays årets bog. Den er skarpt fortalt, fører læseren ind i tilværelsens største spørgsmål, bølgerne i samtalerne og teksterne går højt, og vandet er dybt."

Steen Skovsgaard

Chris Holmsted Larsen: Denfolkekære stalinist. En biografi om Carl Madsen. Gyldendal. 5 stjener.
"En reflekteret, velskrevet og veldokumenteret biografi om en fundamentalt interessant skikkelse. Bemærkelsesværdig er den omhyggelige dokumentation af, hvor villigt, nærmest servilt, Carl Madsen tjente og repræsenterede flere østbloklandes synspunkter og interesser i Danmark."

Jes Fabricius Møller

Cecilie Lind: Til en engelsforsvar. Gladiator. 5 stjener.
"I 'Til en engels forsvar'folder Cecilie Lind sine flaksende og uregerlige englevinger ud og tager læseren med på et overrumplende og berusende erobringstogt i det danske sprogs bakkedale. På vejen gentolker hun originalt englen som motiv, metafor og symbol og opruller – med en blanding af retssalsdrama, eventyr, sygdomsberetning, allegori, kærlighedshistorie, krigsfortælling med mere – en særegen, forunderlig og foruroligende mytologi."

Martin Rohr Gregersen

Naja Marie Aidt: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage - Carls bog. Gyldendal. 6 stjerner.
"Naja Marie Aidts bog om og til hendes døde søn, Carl Emil, er en af de mest smertefulde og paradoksalt nok smukkeste bøger, jeg har læst. Det er en sorgens bog, som ikke forsøger at trøste, men som rent sprogligt når ind til steder, hvor ingen selvhjælpsbog kan komme."

Mai Misfeldt

Jesper Wung Sung: En anden gren. Rosinante. 6 stjerner.
"Jesper Wung Sungs bevægende skildring af sin kinesiske oldefars og danske oldemors udfordrende liv er smuk litteratur, der sætter problemer under debat og giver os et nyt og anderledes blik på danskernes historie."

Svend Skriver

Ulla Kjær: Fransk elegance og danske snilde. Syddansk Universitetsforlag. 4 stjerner.
"Et mægtigt og professionelt udblik over den franske indflydelse i dansk kunst under enevælden. I høj grad en bog om den kongelige kunst, før nationalisme og patriotisme sendte de fremmed hjem, hvor de kom fra."

Carsten Bach-Nielsen

Zadie Smith: Swing Time. Rosinante. 5 stjerner.
"Britiske Zadie Smiths nye roman udkom i august, men den bliver VED med at give genlyd i mit hoved. ”Swing Time” handler om at være prædestineret på grund af sin farve, sin klasse og sit køn, det er en universel fortælling om længslen efter at høre til, og den er så velskrevet, at man bliver suget ind i historien."

Iben Tandgaard

Peter Borberg: Storm P. – en biografi. Turbine. 5 stjerner.
"Borbergs biografi er en imponerende bedrift om et liv spækket med nerver, med præstationsangst og med en lavmælt jubel, når tingene lykkes – det er Storm P. i fuld figur.”

Kristian Østergaard

Mogens Herman Hansen: En gentænkning af demokratiet. Gyldendal. 5 stjerner.
"Med indsigt i traditionen og et velinformeret kendskab til nutiden påpeger Mogens Herman Hansen, at det moderne demokrati ikke helt overholder magtens tredeling, og han viser, hvordan antikkens teori om en blandet forfatning med kongedømme, fåmandsstyre og folkestyre giver os en bedre forståelse af, hvordan det moderne demokrati fungerer i praksis. Interessant, velskrevet og let læst."

Søren Hindsholm

Peter Poulsen og Jørgen Haugen Sørensen: Vi må videre. Dobbeltdagbog. Lindhardt og Ringhof. 5 stjener.
"Digteren Poulsen og billedkunstneren Sørensen har lavet en sanselig, morbid, smuk og barok dobbeltdagbog om død og kærlighed."

Peter Stein Larsen

Fjodor Dostojevskij: Det døde hus. Forlaget Sisyfos. 6 stjerner.
”Jeg er realist, men blot i en højere betydning,” hævdede russiske F.M. Dostojevskij. Med forlaget Sisyfos’ nyudgivelse og -oversættelse af ”Det døde hus” er der blot at svare: ”Amen.”

Rasmus Vangshardt

Graham Swift: Helligdag. Gyldendal. 6 stjerner.
"Den engelske forfatter Graham Swift har skrevet et mesterværk om en enkelt solbeskinnet søndag i det gamle engelske klassesamfund. Romanen om den unge stuepige Jane omslutter på sjælden vis sin læser med et rum og en tid at gå på opdagelse i."

Nils Gunder Hansen

Charlotte Rørth: Vi mødte Jesus – og hvad kommer det andre ved? Gyldendal. 4 stjerner.
"Charlotte Rørth er på en vigtig mission som talerør for mennesker med religiøse oplevelser. Bogen udgør grundig og forstandig dokumentation, men rummer også en interessant problematisk dyrkelse af det personligt følelsesfulde."

Sørine Gotfredsen

Michael Falch: Til grænsen. Ungdomserindringer. Gyldendal. 5 stjerner.
"Med sin ætsende skrivestil søger sangeren, forfatteren og skuespilleren Michael Falch en svunden virkelighed, som den var - ærligheden har et skarpt og ubarmhjertigt syn. Titlen hentyder til den del af hans barndom og ungdom, som han tilbragte i grænselandet - og til hans dragning mod grænser i overført forstand. Han gik til dem eller over dem."

Claus Grymer

Ilija Trojanow: Magt ogmodstand. Tiderne Skifter. 6 stjerner.
”Magt og modstand” er imponerende: Med sit portræt af den enkeltes kamp mod det kommunistiske overvågningsregime i Bulgarien efter 1945 har forfatteren bedrevet en nutidig klassiker."

Moritz Schramm

Elizabeth Strout: Jeg er Lucy Barton. Gyldendal. 6 stjerner.
"Den amerikanske forfatter har længe været kendt blandt kvalitetsbevidste læsere med hang til realistiske romaner, men i 2017 brød hun for alvor igennem. Læser man i forvejen Ida Jessen og Alice Munro er der ingen vej udenom Strouts sympatiserende skildringer af almindelige mennesker og deres - vores - komplicerede følelsesliv."

Michael Bach Henriksen