BogForum: En fest for læseglade danskere

Som noget nyt tager weekendens bogmesse i Bella Center i København særligt udgangspunkt i emner, der dominerer samfundsdebatten

Sidste år lagde mere end 29.000 besøgende vejen forbi BogForum, og udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen regner med et lige så højt tal for årets arrangement.
Sidste år lagde mere end 29.000 besøgende vejen forbi BogForum, og udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen regner med et lige så højt tal for årets arrangement. Foto: Simon Læssøe/ sils@berlingskemedia.dk.

På fredag kan læseglade danskere for 24. gang møde deres yndlingsforfattere, høre om nye bøger samt være med til at diskutere litteratur i almindelighed.

Bella Center i København slår nemlig atter dørene op til bogmessen BogForum.

Sidste år lagde mere end 29.000 besøgende vejen forbi, og udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen regner med et lige så højt tal for årets arrangement.

Desuden forventer han, at weekenden bliver ”en fest uden lige”.

”Jeg synes, vi har et virkelig stærkt program, der rummer både det brede, det smalle og alt midtimellem,” siger han.

Traditionelt består oplæg på BogForum mestendels af interviews med forfattere om deres bøger.

Det er også på programmet i år, men som noget nyt er der ligeledes fokus på samtale, diskussion og debat, fortæller Andreas Nordkild Poulsen.

”Flere programpunkter tager udgangspunkt i emner, som fylder i samfundsdebatten, og til det har vi inviteret forfattere, der har skrevet om eller har en holdning til et specifikt emne,” forklarer han og nævner Danmarks krigsdeltagelse, feminisme og 100-året for kvinders valgret som eksempler.

Andreas Nordkild Poulsen håber, at tiltaget giver nye stemmer til den allerede igangværende diskussion blandt danskerne.

Samtidig sætter det fokus på bøger som udgangspunkt for debat, tilføjer han:

”Det viser, at litteratur sagtens kan samle op på store emner, der fylder i folks bevidsthed.”

I år samarbejder BogForum også for første gang med dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der finder sted fra den 5. til 15. november.

Formålet er at gøre bogmessen synlig for de mange kulturforbrugere, som ikke normalt gæster Bella Center.

Særligt håber Andreas Nordkild Poulsen at kunne nå den yngre målgruppe.

”Størstedelen af vores gæster er over 40 år, mens CHP:DOX har fat i de unge. Desuden har de flere film med et litterært fokus, som passer godt til vores program,” uddyber han.

Dokumentarfilmen ”Ejersbo” om forfatteren Jakob Ejersbo er et eksempel på samarbejdet. Filmen har officielt premiere den 25. november, men vises på BogForum allerede på fredag. Optakten bliver en diskussion mellem forfatter Rune Skyum-Nielsen og filmens instruktør, Christian Holten Bonke, om Jakob Ejersbo og hans bøger.

Andreas Nordkild Poulsen slår fast, at han ikke er bange for at invitere andre medier end bøger med til årets arrangement. Glæden ved bøger er fortsat stor, og det er derfor, BogForum efter mere end 20 år stadig er i live, mener han:

”Den trykte bog har brug for et fysisk rum, hvor læsere kan møde og opdage nye bøger, forfattere og tale om litteratur. Det vækker en særlig nysgerrighed, og det er det, der gør BogForum unikt.”

Kristeligt Dagblad på BogForum

Den 6.-8. november inviterer Kristeligt Dagblads Forlag til bogfest i Bella Centret.

Her kan du møde vores forfattere, der optræder på forlagets scene C2-021. Besøg også vores stand C2-029, hvor du kan finde gode bogtilbud og hilse på forlagets redaktører og nogle af avisens journalister.

Fredag

Kl. 12:30
Bliv klogere på Scientology, når Robert Dam fortæller om sine 20 år i sekten til journalist Tobias Johansen.

Kl. 13
Kinesisk førstehjælp til udmattede danskere. Forfatter Xinxin Ren Gudbjörnsson fortæller om motivation til journalist Lars Henriksen.

Kl. 14
En af tidens vigtigste kommentatorer, den udgivelsesaktuelle forfatter Sørine Gotfredsen og Knud Romer diskuterer narcissismens kraft og faldgruber i vor tid.

Du kan blandt andre møde familievejleder Lola Jensen på BogForum i år.
Du kan blandt andre møde familievejleder Lola Jensen på BogForum i år. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Kl. 15
Hele Danmarks familievejleder Lola Jensen fortæller om sin nye bog, ”Pas på familien”, der omhandler skilsmisse fra A-Z til journalist Joanna Vallentin. Efterfølgende besvarer Lola spørgsmål fra publikum.

Kl. 17:30
Klaus Wivel, forfatter til ”Den sidste nadver”, og Naser Khader, ”Bekendelser fra en kulturkristen muslim”, taler om forfølgelse af kristne arabere i Mellemøsten. Chefredaktør Erik Bjerager er ordstyrer.

Lørdag

Kl. 10:30
Start dagen med morgensang! Forfatterne Birgitte Stoklund Larsen, Bente og Torben Bramming slår tonen an med et udvalg af de smukkeste salmer af Grundtvig og Brorson.

Kl. 11
Hør museumsinspektør Bente Bramming og generalsekretær for Bibelselskabet Birgitte Stoklund Larsen tale om Grundtvigs og Brorsons betydning for den danske salmeskat med udgangspunkt i aktuelle bogudgivelser. Journalist Bjørg Tulinius er ordstyrer.

SF's Özlem Cekic modtog forleden for åbent kamera en uforbeholden undskyldning fra en mand, som havde forulempet hende på Facebook. -
SF's Özlem Cekic modtog forleden for åbent kamera en uforbeholden undskyldning fra en mand, som havde forulempet hende på Facebook. - Foto: Scanpix

Kl. 12:30
Mit livs trosøjeblik. Journalist Else Marie Nygaard interviewer Özlem Cekic om hendes forhold til tro, livets små mirakler og alt det forunderlige.

Kl. 13
Hør kritikerne og forfatterne Bjørn Bredal og Henrik Wivel i samtale om at leve med litteratur. Kulturredaktør Michael Bach Henriksen er ordstyrer.

Kl. 13:30
Oversætterparret Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad taler om den store østrigske forfatter Stefan Zweig, hvis biografi om Erasmus af Rotterdam netop er udkommet. Kulturredaktør Michael Bach Henriksen er ordstyrer.

Kl. 14
Mit livs øjeblik. Hør Knud Romer og Iben Thranholm fortælle om en skelsættende episode, der ændrede deres liv. Forfatter og journalist Daniel Øhrstrøm er ordstyrer.

På BogForum interviewer Per Stig Møller Henrik Gade Jensen om Grundlovens fader.
På BogForum interviewer Per Stig Møller Henrik Gade Jensen om Grundlovens fader. Foto: Søren Bidstrup/ .

Kl. 15
Per Stig Møller interviewer udgivelsesaktuelle Henrik Gade Jensen om Grundlovens fader og en af historiens mest omdiskuterede skikkelser: Ditlev Gothard Monrad.

Kl. 15:30
Aldrig skal Danmark dø! I samtale med journalist Johannes Henriksen fortæller Per Stig Møller om Kaj Munk, hans journalistik, lyrik, censuren og besættelsestiden.

Kl. 16
Forfatterne Jens Smærup Sørensen og Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller om at skrive skønlitteratur ud fra Bibelens påsketekster. Journalist Kristian Ditlev Jensen er ordstyrer.

Søndag

Kl. 10:30
Fordyb dig i et eventyrligt univers, når skuespiller Ellen Hillingsø læser højt af H.C. Andersens eventyr ”Grantræet”. Arrangementet er både for voksne og børn.

Vil man gøre noget godt for sit forhold, kan man beslutte sig for at elske i praksis, mener psykolog Mattias Stølen Due.
Vil man gøre noget godt for sit forhold, kan man beslutte sig for at elske i praksis, mener psykolog Mattias Stølen Due. Foto: Leif Tuxen

Kl. 11
Pas på parforholdet – før det går galt! Psykolog Mattias Stølen Due taler med journalist Joanna Vallentin om, hvordan vi passer bedst på hinanden igennem kommunikation og samvær.

Kl. 12:30
Matthias Bjørnlund, forfatteren til ”Det Armenske Folkedrab” og senest ”På herrens mark”, taler med redaktør Anders Ellebæk Madsen om nødhjælp, mission og kvindekamp under det armenske folkedrab.

Kl. 13
Lisbeth Smedegaard Andersen, forfatter til ”Bedste Grevinde” bliver interviewet af Lotte Kirkeby Hansen om Henriette Danneskiold-Samsøes utrolige liv som grevinde af Gisselfeld og senere grundlægger af Holmegaard Glasværk.

Kl. 13:30
Gud i klemme. Teolog og forfatter Carsten Breengaard interviewes af redaktør Jakob Holm om gudløse præster og Vorherres almægtighed.

Sørine Gotfredsen vil fortælle om narcissismens dobbelthed i vor tid.
Sørine Gotfredsen vil fortælle om narcissismens dobbelthed i vor tid. Foto: Leif Tuxen

Kl. 15
Sørine Gotfredsen, teolog, samfundsrevser og forfatter af ”Løft blikket – nåde i narcissismens tid” taler med journalist Else Marie Nygaard om narcissismens dobbelthed i vor tid.

Kl. 16
Journalist og forfatter Samuel Rachlin i samtale med redaktionschef Jeppe Duvå om sporene fra Stalin og Den Kolde Krig til Putin og Rusland i dag.

Vi tager forbehold for ændringer og aflysninger i programmet.