Verdens største klokke skal ringe, når et barn fødes i Aarhus

Verdens største rørklokke vejer tre ton og skal ringe, når der kommer spædbørn til verden i smilets by.

- I Danmark har vi tradition for at markere livets højdepunkter. En fødsel er en betydningsfuld begivenhed i alle familier, som vi ofte gerne vil dele med hele verden, siger chefjordemoder på Aarhus Universitetshospital. Modelfoto
- I Danmark har vi tradition for at markere livets højdepunkter. En fødsel er en betydningsfuld begivenhed i alle familier, som vi ofte gerne vil dele med hele verden, siger chefjordemoder på Aarhus Universitetshospital. Modelfoto

For fremtiden skal der ikke herske tvivl om, når der bliver bragt et nyt barn til verden i Aarhus.

Kommunen installerer verdens største rørklokke, som nybagte forældre kan aktivere fra fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, så den glædelige nyhed giver genklang i smilets by.

Kunstværket er 7,5 meter lang og vejer cirka tre ton, hvilket gør den til verdens største klokke af sin art. Den har kostet 1,9 millioner kroner.

Rørklokken er støbt i bronze og er et langt rør, der skal installeres i multihuset Dokk1 på havnen, som også skal indeholde byens hovedbibliotek og borgerservice.

En kolossal mobilkran skal hejse verdens største rørklokke 30 meter op i luften, sænke den ned gennem taget i Dokk1 og montere den i et af husets store ovenlys, lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

Rørklokken indgår i kunstværket Gongen, som er del af den kunstneriske udsmykning af Dokk1.

Joan Dürr har som chefjordemoder på Aarhus Universitetshospital været involveret i tilblivelsen af Gongen.

- I Danmark har vi tradition for at markere livets højdepunkter. En fødsel er en betydningsfuld begivenhed i alle familier, som vi ofte gerne vil dele med hele verden, siger hun.

Den danske kunstner Kirstine Roepstorff er ophavskvinde til Gongen, som er støbt i Innsbruck af det østrigske klokkestøberi Grassmayr, der har mange hundrede års erfaringer med støbning af kirkeklokker og andre former for bronzearbejde.

- Det er en opgave, der betyder meget for os, da rørklokken med sin lyd byder velkommen til nye liv i deres fødselsøjeblik - i modsætning til de mange klokker der i utallige lande og kulturer ringer for døde mennesker, siger støber Johannes Grassmayr.

Interesserede kan følge installationen af den store klokke 8. og 9. april på havnen i Aarhus.