Aarhus er Danmarks nye museumshovedstad

Kulturhistoriske museer i Aarhus er nu mere besøgte end de københavnske museer

Aarhus er Danmarks nye museumshovedstad
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Tre af de seks mest besøgte museer i Danmark ligger i Aarhus, og opdelt på regionsniveau har Midtjylland det største antal gæster i landet til kulturhistoriske museer. Går man tilbage til 2019, lå hovedstadsområdet ellers klart i spidsen, men det har coronatiden vendt op og ned på.

Det viser den nyeste statistik over museumsbesøg fra Danmarks Statistik. I både 2020 og 2021 havde de danske museer færre gæster, hvilket ikke er overraskende, eftersom nedlukninger og andre restriktioner holdt gæsterne væk i lange perioder. I 2021 var der 9,8 millioner besøg på museernes udstillinger, hvilket var 5,9 millioner færre end i 2019.

Ganske markant er det imidlertid også, at hovedstaden, som også plejer at være Danmarks absolutte museumshovedstad, fik halveret sit besøgstal, mens museerne i Region Midtjylland bevarede to tredjedele af gæsterne fra 2019 til 2021.

Når museerne i Aarhus og resten af Midtjylland har holdt bedre fast i gæsterne kan det ifølge Thomas Bloch Ravn, direktør for Den Gamle By i Aarhus, hænge sammen med, at udenlandske turister traditionelt udgør en større andel af museumsgæsterne i København, og det var denne gruppe, der udeblev mest i 2020 og 2021.

"Man kunne sige, at museerne i Aarhus spiller en større rolle for danskernes kultur end museerne i en hovedstad, hvor der i de gode år anløber 350 krydstogtskibe om året, og hvor der ligger en international lufthavn i baghaven," siger Thomas Bloch Ravn og tilføjer:

"Når danskerne bakker mere op om museerne ude i landet, tror jeg, det hænger sammen med, at vi er mere bevidste om at betyde noget for folk. Vi leverer udstillinger, der kombinerer forskning, faglighed og formidling, og som appellerer til nutidsmennesker i Danmark. Og det gælder selvfølgelig ikke kun os i Aarhus, men også museer som Tirpitz i Blåvand, Søfartsmuseet i Helsingør og Jernbanemuseet i Odense og sikkert mange andre."

Professor på Københavns Universitet Hans Dam Christensen, der forsker i museer, er enig i, at årsagen kan være et fald i antallet af udenlandske turister.

Han peger desuden på en anden mulig forklaring:

"Måske handler det også om, at mange danske turister, inklusive mange fra Storkøbenhavn og Sjælland, under coronaen har benyttet lejligheden til at være turist i eget land, og altså besøgt museerne i Midtjylland - men også altid populære Louisiana nord for hovedstaden. Men her er der tale om spekulation fra min side," tilføjer han.