Børnelitteratur-festival i Aarhus vil hylde børn og unges fortællerglæde

I går åbnede kronprinsesse Mary officielt Danmarks første internationale børnelitteraturfestival i Danmark – Hay Festival i Aarhus. En festival, som vil hylde børn og unges fortællerglæde, skrive- og læselyst

”Jeg hoppede af spænding hele morgenen, fordi jeg skulle møde Mary,” siger 10-årige Saada Ali Muhammed, som her ses med Kronprinsessen til Hay Festival i Aarhus. – Begge fotos: Flemming Jeppesen/Fokus.
”Jeg hoppede af spænding hele morgenen, fordi jeg skulle møde Mary,” siger 10-årige Saada Ali Muhammed, som her ses med Kronprinsessen til Hay Festival i Aarhus. – Begge fotos: Flemming Jeppesen/Fokus. Foto: Flemming Jeppesen.

”Hvor går jeg hen, hvis jeg keder mig eller føler mig alene?”, spørger den internationale direktør for Hay Festival, Peter Florence.

”På biblioteket!” svarer flere hundrede børn i kor, sådan som de er blevet fortalt, at de skal svare.

De sidder stuvet sammen i det aarhusianske kulturhus og bibliotek Dokk1, som hen over fire dage danner ramme om den første internationale børnelitteraturfestival i Danmark. En festival for forfattere, illustratorer, oversættere, bibliotekarer, skoler og ikke mindst børn og deres familier.

I loftet hænger hundredvis af rispapirslamper i rødlige efterårsfarver og matcher den orange snor, som kronprinsesse Mary skal klippe over for at markere festivalens officielle åbning. Og med et enkelt klip og en stor klapsalve fra de fremmødte er festivalen skudt i gang og kreativiteten sluppet fri.

Der var stuvende fuldt i kulturhuset Dokk1 i Aarhus under den officielle åbning af Hay Festival.
Der var stuvende fuldt i kulturhuset Dokk1 i Aarhus under den officielle åbning af Hay Festival. Foto: Flemming Jeppesen

Men i et hjørne af Dokk1 med udsigt til havet har 23 børn fra 4. klasse på Engdalskolen allerede været i gang i nogle timer. De er til en kunstnerisk workshop, hvor de skal male figurer i alle former og farver i samarbejde med illustrator Mette-Kirstine Bak. Workshoppen udgør blot et af festivalens 150 arrangementer, som nogle af de bedste danske og internationale forfattere og illustratorer inden for børne- og ungdomslitteratur står bag.

”Nu kommer hun!”, hvisker et barn ivrigt fra skoleklassen, og frem kommer kronprinsessen, som skal bruge en del af sit besøg på Dokk1 sammen med børnene fra 4. klasse. Alt imens de maler videre, går hun rundt iblandt dem og roser deres tegninger.

”Kommer I ofte på biblioteket?”, spørger hun.

”Neeeej,” svarer de tøvende, hvortil hun siger: ”Det ville jeg gøre, hvis jeg havde sådan et flot bibliotek.”

-
- Foto: Flemming Jeppesen/Fokus

Og Dokk1 er ikke en tilfældig ramme for afholdelsen af Hay Festival. Det er netop festivalens formål at inspirere børn og unges skrivelyst, læselyst og fortælleglæde, og meget af den inspiration findes i litteraturen, siger Rebecca Matthews, der er administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017:

”Litteratur udvider unge menneskers kreative evner og tillader deres egen fantasi at flyve. Med festivalen her giver vi dem nogle uforglemmelige oplevelser, inspiration og idéer til, hvad der er muligt i livet.”

Og forberedelserne til festivalen har været i gang længe. For eksempel udskrev Aarhus 2017 og DR Ultra konkurrencen ”500 ord” i foråret 2017. Her deltog 4177 børn, som hver især skrev en 500 ord lang historie ud fra temaet ”rejse”. En jury har udvalgt 20 historier, og på lørdag hyldes finalisterne, og to endelige vindere afsløres og får udgivet deres historier af Gyldendal.

4. klasse fra Engdalskolen er snart færdig med dagens workshop på Dokk1, der både har budt på kreative udfoldelser og et royalt besøg. Saada Ali Muhammed på 10 år er godt tilfreds.

”Hun sagde, at min tegning var farverig og kunstnerisk,” fortæller hun stolt efter sin korte snak med kronprinsessen.

Men Saada Ali Muhammed må skynde sig at pakke sin taske og følge med de andre fra klassen, for de skal gøre plads til, at en ny skoleklasse kan prøve kræfter med farver og blyanter.