Ny festival skal gøre Aarhus til litterær storby

En stor litteraturfestival skal fremover sætte Aarhus på det litterære verdenskort. Klog satsning, mener litteraturprofessor

Testrup Højskole vil blandt andet stå for et arrangement om nordisk litteratur i samspil med arabisk litteratur på kunstmuseet ARoS, hvor mellemøstlige og nordafrikanske forfattere inviteres til Aarhus.
Testrup Højskole vil blandt andet stå for et arrangement om nordisk litteratur i samspil med arabisk litteratur på kunstmuseet ARoS, hvor mellemøstlige og nordafrikanske forfattere inviteres til Aarhus. Foto: Morten Bjørn Jensen/ritzau.

Ambitionerne er store og tankerne mange. Aarhus skal fra den 14. til den 24. juni 2018 danne ramme for en ny international litteraturfestival, kaldet LiteratureXchange, hvor forfattere fra hele verden vil deltage i de mere end 100 arrangementer. ARoS, Vor Frue Kirke, Godsbanen, DOKK1 og universitetet er alle tænkt med i planen, og den tysk-rumænske nobelpristager Herta Müller er et af de udenlandske navne, der allerede er afsløret.

Litteraturfestivalen er en ny satsning, som Aarhus Kommune har afsat penge til, og som planlægges i et samarbejde mellem Aarhus Kommunes Biblioteker, Folkeuniversitetet og Aarhus Litteraturcenter. I front står blandt andre Jette Sunesen, der er leder af litteraturcentret.

”Vi vil ud i byen, møde publikum, hvor de er, og gøre brug af byens mange forskellige scener,” siger hun.

Selvom det her er det nære, der er i fokus, er festivalen tænkt som international.

”Det er den, dels fordi der er internationale forfattere på programmet, og dels fordi vi også tænker at sætte fokus på internationale temaer som klima, køn og krig. Derfor vil danske forskere og forfattere, der beskæftiger sig med internationale emner, også være en del af programmet,” siger Jette Sunesen.

Et samarbejde med Testrup Højskole, der ligger lidt uden for Aarhus, er allerede kommet i stand. Højskolen vil blandt andet stå for et arrangement om nordisk litteratur i samspil med arabisk litteratur på kunstmuseet ARoS, hvor mellemøstlige og nordafrikanske forfattere inviteres til Aarhus. Hos Vor Frue Kirke i Aarhus midtby har præst og litteraturhistoriker Anders Thyrring Andersen også allerede involveret sig – og det er der flere årsager til.

”Domprovsten i Aarhus har givet udtryk for, at det kunne være fint, hvis kirkerne i midtbyen i højere grad arbejdede sammen med lokale aktører på områder, hvor folkekirken har noget at byde ind med. Da jeg blev ansat i kirken i maj var det min ambition og plan, at jeg, som kommer fra litteraturens verden, med den dobbeltkasket kunne få byens litteraturliv og kirken til at mødes,” siger Anders Thyrring Andersen.

Og Vor Frue Kirke har meget at kunne tilbyde en litterær festival, mener Anders Thyrring Andersen, der endnu ikke vil røbe, hvilke konkrete arrangementer de er i gang med at planlægge.

Peter Simonsen, der er litteraturprofessor ved Syddansk Universitet, ser potentiale i projektet:

”Litteraturen er kommet for at blive. Der bliver mere af den, og vi får et større behov for også at mødes om den og finde ud af, hvad den kan bruges til, så det er godt set af Aarhus.”

Ligesom litteratur er også festivaler oppe i tiden, men der kan alligevel blive plads til en ekstra i Aarhus, mener Peter Simonsen.

”Louisiana Literature er fantastisk, men er også forbundet med et nordsjællandsk kulturradikalt segment. Aarhus kan med fordel gå en anden vej og gøre sin litteraturfestival mere lun, varm og folkelig,” siger han.