Adam Holm i ny bog: Assads karakter er som et janushoved

Adam Holm, journalist og Syrien-kender, vil i sin nye bog nuancere billedet af Syriens præsident, diktator Bashar al-Assad. Fred i Syrien må forudsættes af, at vi forstår syrernes forhold til Assad, fortæller han

Adam Holm i ny bog: Assads karakter er som et janushoved

Hvornår og hvordan fik du idéen til at skrive bogen?

Siden 1998 har jeg rejst meget i Syrien, og med tiden er jeg blevet interesseret i landets politiske styreform. For tre år siden skrev jeg så bogen ”En by i krig”, som handlede om livet på regimesiden. Jeg tænkte, jeg ville zoome endnu mere ind på regimet,

personificeret ved dets øverste leder Bashar al-Assad. Assads karakter er som et janushoved. I vores del af verden får vi hurtigt øje på ondskaben omkring hans regime og hans måde at udøve politik på, men når jeg rejser i Syrien og taler med mine veluddannede, mere demokratisksindede venner, så er der også en fortælling om, hvordan han holder sammen på landet og har forsøgt at undgå irakiske tilstande. Det er så endt meget værre, men for mange er han det mindste onde, når man nu ikke kan få demokrati. Vi skal i den grad beskæftige os med de forbrydelser, han og hans regime begår, men hvorfor bliver vi i Vesten ved med at lægge det syriske regime på is, når vi samtidig har forhandlinger og et strategisk samarbejde med andre regimer som Saudi-Arabien og Kina? Hans regime handler, som det altid har gjort. Vi kan lige så godt gribe handsken og genoprette de diplomatiske forbindelser af hensyn til den almene syrer, som forhåbentligt kan skabe en proces, der med tiden kan skubbe Assad ud og få ham og hans regime stillet for et krigsforbrydertribunal.

På hvilken måde er bogen blevet anderledes fra den, som du forestillede dig at skrive?

Min oprindelige idé var, at bogen skulle være båret af ét eller to interviews med Bashar al-Assad selv, rundt om hvilket jeg så ville skrive noget af det, som er endt med at være bogen. Jeg kender en del folk i Syrien, som har været rådgivere for Assad, og som er tæt på ham. Sågar er en af dem en af hans bedste venner, så jeg troede, at interviewet nærmest var hjemme, men det lykkedes mig altså ikke, så i den forstand er bogen blevet anderledes.

Hvilken bog har inspireret dig mest i arbejdet med denne bog?

Jeg har forladt mig på en bog fra 2012 skrevet af den amerikanske mellemøstforsker og Syrien-kender David W. Lesch, der hedder ”Syria: The Fall of the House of Assad”. Tilbage i 2005 skrev han en bog, som var en meget positiv læsning af Bashar al-Assad. Det var altså før krigen, hvor David Lesch havde særadgang til både Bashar al-Assad og han kone Asma. I 2012 kom hans kritiske revision så, som har været inspirerende og påvirket min bog med sit mere sanddruelige blik på diktatoren.

I ”Bag om bogen” stiller vi en aktuel forfatter tre faste spørgsmål om vedkommendes nye bog.