Ærø-kvinder fortæller om deres yndlingsparagraf i Grundloven

På Ærø spiller Grundloven en særlig rolle. Øens folkeuniversitet fejrer nu 100-året for kvinders stemmeret med et omfattende program

Kyststrækning på Ærø.
Kyststrækning på Ærø. Foto: Stig Nørhald.

Når Ærø Folkeuniversitet i den kommende uge skyder fejringen af 100-året for Grundloven af 1915 i gang, er det først og fremmest med fokus på kvinderne.

Det var i 1915, at danske mænd og kvinder formelt blev stillet lige i forhold til at deltage i det politiske liv, og kvinderne for første gang fik ret til at stemme. Derfor er hele foredragsrækken ”Ærø fejrer Grundloven” udelukkende sammensat med kvindelige foredragsholdere, og samtidig er otte af øens kvinder blevet opfordret til at udvælge og tale om deres yndlingsparagraf i Grundloven.

”Ligesom i 2013, da Ærø læste Kierkegaard, er det i år vores plan, at vi vil have helt almindelige mennesker til at beskæftige sig med og debattere Grundloven,” siger Viggo Mortensen, formand for Ærø Folkeuniversitet.

De otte kvinder, der indleder foredragsrækken den 15. januar, er blandt andre:

Benedicte Busk Jepsen, der som præstekone og menighedsrådsmedlem vil tale om Grundlovens paragraf 4 ”Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten”, og byrådsmedlem og mor til otte Inga Thomas, der tager udgangspunkt i Grundlovens paragraf 76: ”Alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen. Forældre eller værger, der selv sørger for, at børnene får en undervisning, der kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, er ikke pligtige til at lade børnene undervise i folkeskolen”.

”Jeg er meget beæret over at få lov at sige noget om Grundloven, for den har den helt særlige status, at alting kan rodfæstes deri. Netop omkring skolen er det godt at blive mindet om både undervisningsretten og undervisningspligten og ikke mindst princippet om, at uanset hvor børn kommer fra, så har de ret til gratis undervisning. Den paragraf er blandt andet årsag til, at vi i dag kan bryste os af at være et vidensamfund. At børnene er vores byggesten, er ikke nogen ny tanke,” siger Inga Thomas.

På Ærø har Grundloven altid spillet en særlig rolle, og den bliver hvert år den 5. juni fejret behørigt på øens kunsthøjskole.

Det skyldes blandt andet, at Ærø indtil 1864 hørte til hertugdømmet Slesvig, og at øboerne derfor har et særligt behov for at fejre deres danske rodfæstning.

Viggo Mortensen forventer da også stor tilslutning til arrangementerne, der foruden de otte lokale kvinder der indleder foredragsrækken, tæller blandt andre: formanden for Dansk Kvindesamfund Jutta Bojsen-Møller, jurist og forfatter Maria Grønlykke og historikerne Anette Warring og Inge Adriansen.

Alle deltagere vil få udleveret et eksemplar af Grundloven, og ifølge Viggo Mortensen er refleksion over dens paragraffer ekstra vigtige i det valgår, som vi nu er gået ind i.

”Grundloven er med til at sætte alle de grundlæggende ting på plads i det, der udgør demokratiet og parlamentarismen, og det er fint, at grundlovsjubilæet falder i et valgår, hvor den kan være med til at perspektivere den dagsaktuelle politik,” siger Viggo Mortensen.