Afdøde Yahya Hassan topper bestsellerlister

Yahya Hassans to digtsamlinger er strøget helt til tops på salgslisterne efter den unge digters død. Den store opmærksomhed har pustet til et allerede brændende bål af fortsat aktualitet og en særlig figur

Yahya Hassan læste op af digtsamlingen ”Yahya Hassan 2” på Bogforum i november 2019. I ugerne efter Yahya Hassans død i slutningen af april er digtsamlingen strøget til tops på bestsellerlisten. . – Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix. – Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Yahya Hassan læste op af digtsamlingen ”Yahya Hassan 2” på Bogforum i november 2019. I ugerne efter Yahya Hassans død i slutningen af april er digtsamlingen strøget til tops på bestsellerlisten. . – Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix. – Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Lidt over to uger er der gået siden meldingerne om Yahya Hassans død spredte sig som en steppebrand i de danske medier. Selvom den unge digter kun blev 24 år og efterlod sig et kvantitetsmæssigt begrænset forfatterskab bestående af to værker, nåede han at sætte et stort aftryk på dansk litteratur.

Allerede mens han levede solgte han bøger i mængder, der er meget få digtsamlinger forundt. Hans første digtsamling ”Yahya Hassan” fra 2013 solgte over 120.000 eksemplarer, hvilket gjorde det til den mest solgte debutsamling nogensinde. Også opfølgeren ”Yahya Hassan 2”, der udkom i november 2019, blev en salgsmæssig succes, dog i mindre omfang end debuten.

Efter Yahya Hassans død er interessen for den afdøde digters udgivelser igen intensiveret. Det afspejles af den ugentlige bestsellerliste for skønlitteratur, der udgives af Danmarks største boghandlerkæde, Bog og idé. Listen er en opgørelse over samtlige salg på kædens webshop og i de fysiske butikker.

Allerede i uge 18, hvor Yahya Hassans død blev offentligt kendt om torsdagen, formåede hans anden digtsamling ”Yahya Hassan 2” at indtage andenpladsen på den skønlitterære liste. I de seneste to uger – uge 19 og 20 – har den afdøde digters ”Yahya Hassan 2” og debuten ” Yahya Hassan” siddet tungt på henholdsvis første- og andenpladsen. Ifølge Anders Dahl Iversen, der er markedschef i bogkæden, har de ganske rigtigt oplevet en stor fornyet interesse.

”Af mangel på bedre udtryk er det en ret typisk udvikling, hvor opmærksomheden som følge af et dødsfald rusker op i interessen. Der var det samme med Kim Larsen, da han gik bort. Jeg vil ikke sige, at vi har oplevet en ekstraordinær interesse, fordi Yahya Hassan var den, han var, men efterspørgslen har været stor,” fortæller han.

Christen Bonde, der er ansvarshavende redaktør på Bogmarkedet, der er boghandlernes fagblad, mener, at det er en kombination af flere faktorer, der gør, at Yahya Hassan posthumt er strøget til tops på bestsellerlisten. Helt centralt står selvfølgelig den store medieomtale, der er fulgt i kølvandet på dødsfaldet. Samtidig gik Yahya Hassan bort, mens hans værker stadig var at finde på hylderne i en tid, hvor bøger har en kort levetid hos boghandlerne. Yahya Hassan døde, mens han stadig var aktuel, mener Christen Bonde.

”Den debat, som hans værker var indspark i, er i den grad stadig aktuel, hvilket er med til at fastholde værkernes relevans. Og så kan man heller ikke komme uden om, at hans person, der nærmest var en begivenhed i sig selv, også har været en uomtvistelig faktor i den fortsatte aktualitet.”

Christen Bonde fortæller, at sidstnævnte har stor betydning, da den danske bogbranche er blevet mere og mere eventfikseret de senere år, som han beskriver det. Det er ikke længere nok at skrive en god bog, hvis man vil brage igennem. Man skal også kunne skabe en interessant fortælling rundt om. Det har været bogbranchens måde at tale ind i den trendende oplevelsesøkonomi, forklarer han.

”Og den tendens passede Yahya Hassan ekstremt godt ind i med sin unikke person, den her vilde energi samt en livsfortælling, der hele tiden blev tilføjet til. Den fortælling, der lå omkring hans værker, er en væsentlig del af forklaringen på, at salget har taget fart efter hans død. Det er også en del af forklaringen på, at han helt uhørt for en digtsamling formåede at sælge over 100.000 eksemplarer af sin debut,” siger Christen Bonde.

Han fortæller videre, at det ikke er til at spå om, hvorvidt Yahya Hassans værker vil blive ved med at sælge. Det er, fortæller han, et fåtal af forfattere, der formår at blive ved med sælge længe efter deres død, men han tror ikke, at Yahya Hassans død vil være en salgsmæssig hindring, så længe hans digte har en relevans i samtiden.

”Men det er klart, at den her igangværende fortælling rundt om værkerne, der var en salgsmæssig drivkraft, den kommer gradvist til at dø ud med ham,” siger Christen Bonde.