Prøv avisen

Aflyst Bogforum tvinger forlag til at gå egne veje

Den store københavnske bogmesse blev holdt første gang i 1992 og er siden kun vokset i størrelse og indflydelse. Sidste år satte bogmessen besøgsrekord, da 38.326 gæster i løbet af en efterårsweekend lagde vejen forbi de mange forfatterarrangementer og forlagsboder i Bella Center i København. Arkivbillede. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Coronapandemien har aflyst årets udgave af Bogforum, men forlagene er klar med en lang række mindre arrangementer. Det er godt, at forlagene tænker kreativt, men i længden kan bogbranchen ikke undvære den store bogmesse

På denne tid af året plejer forfattere, forlagsansatte og bogelskende danskere at have deres blik rettet mod én bestemt begivenhed: Bogforum.

Den store københavnske bogmesse blev holdt første gang i 1992 og er siden kun vokset i størrelse og indflydelse. Sidste år satte bogmessen besøgsrekord, da 38.326 gæster i løbet af en efterårsweekend lagde vejen forbi de mange forfatterarrangementer og forlagsboder i Bella Center i København, og den rekord var sikkert blevet slået i år, hvis det altså ikke lige havde været for coronapandemien. Til gengæld har aflysningen af den store bogmesse, der i mange år har dikteret både udgivelsesplaner og marketingsstrategier, fået de danske forlag til at tænke kreativt.

Et nyt landsdækkende initiativ, kaldet Bogfestival, er blandt andet blevet søsat, og på hjemmesiden bogfestival.dk er der indtil nu offentliggjort mere end 130 fysiske og digitale bogarrangementer, som forlag og bogaktører, herunder Kristeligt Dagblads Forlag, er værter for under Bogfestival-weekenden den 7.-8. november,

”Alle kan være med, caféer, boghandlere, kulturhuse, så længe det handler om litteratur,” fortæller Morten Hesseldahl, der er administrerende direktør for forlaget Gyldendal og en af initiativtagerne til den nye Bogfestival.

Han ser det som en vigtig del af den nye bogfestival, at den inkluderer hele landet. Anderledes er det med det københavnske Bogforum, der gennem årene også er blevet kritiseret for, at det er for dyrt at have en stand på messen.

”Vi synes på Gyldendal, at det er meget dyrt, og det er noget, vi har en dialog med Bogforum om,” siger Morten Hesseldahl, der alligevel ikke vil være Bogforum foruden og håber, at begge bogfester kan holdes næste år.

Carsten Fenger-Grøndahl, der er direktør for Aarhus Universitetsforlag, ser det også som en fordel, at Bogfestival, modsat Bogforum, ikke kun er en københavner-begivenhed og derudover er langt mindre omkostningsfuld.

”Det er en kæmpe investering at være med på Bogforum for både små og store forlag. Derfor tror jeg egentlig også, at der er mange på forlagene, der er lidt lettede over, at det er aflyst i år, for det er et stort arbejdspres og en stor investering, man slipper for,” siger forlagsdirektøren, der dog alligevel ikke mener, at bogbranchen kan undvære Bogforum:

”Jeg tror, at der bliver solgt mindre op til jul i år, fordi der ikke er Bogforum, og fordi bøgerne dermed samlet set får mindre omtale. Men jeg er langt mere bekymret for de langsigtede konsekvenser, hvor jeg kan frygte, at bogen mister status, hvis det ikke bare er 2020, der bliver uden et Bogforum,” siger han.

Universitetsforlaget har også lanceret arrangementer under paraplyen Bogfestival, men ifølge Carsten Fenger-Grøndahl kan ”den kæmpe bogeksplosion, som Bogforum er, ikke erstattes af mindre, decentrale aktiviteter”.

Litteraturprofessor på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai fortæller, at bogbranchen over årene har haft et ”voksende udbytte” af Bogforum.

”Litteraturen står ikke alene i den tid, vi lever i. Her hænger bogudgivelser og begivenheder som forfattermøder og -oplæsninger sammen,” siger Anne-Marie Mai, der heller ikke mener, at institutionen Bogforum kan erstattes af de nye tiltag, som ud over Bogfestival blandt andet også tæller Politikens Forlags ”LitteraTOUR”, hvor forlagets forfattere i løbet af denne og de kommende uger blandt andet møder læsere i København, Ringsted, Skanderborg, Odense og Herning.

”Men det er godt, at forlagene har været kvikke til at finde på nye initiativer, også digitalt,” siger hun.

Ifølge Lasse Horne Kjældgaard, der er professor i litteratur ved Roskilde Universitet, vil Bogforum også i fremtiden komme til at spille en stor rolle i bogbranchen.

”Nu har forlagene haft en mulighed for at afprøve en anden måde at gøre det på, og de vil formentlig også analysere budgettet og resultaterne nøje og sammenligne med Bogforum, men jeg har svært ved at forestille mig, at det skulle få dem til at vælge Bogforum fra fremover,” siger han.

Det er godt, at forlagene har været kvikke til at finde på nye initiativer, også digitalt.

Litteraturprofessor på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai