Prøv avisen

Ai Weiweis ånd svæver over pavillonens vande

Eftersom systemkritikeren Ai Weiwei ikke har kunnet forlade Kina i mere end et år, har kunstner og arkitekter samarbejdet via Skype. – Foto: David GrayReuters.

Den kinesiske kunstner har i samarbejde med verdensberømt arkitektfirma skabt årets udgave af de traditionsrige pavilloner i Kensington Gardens i London

Hvert år inviterer Serpentine Gallery en arkitekt, der ikke tidligere har opført en bygning i England, til at tegne årets pavillon, der opføres midlertidigt på plænen foran Serpentine Gallery i Kensington Gardens i det centrale London. Fra arkitekten accepterer opgaven, og til pavillonen skal stå færdig, går der ikke mere end seks måneder.

LÆS OGSÅ: Kina vil oprette kulturcenter i København

En del af oplægget er, at pavillonen skal kunne huse en lang række foredrag, teaterforestillinger, filmforevisninger, performances og debatter. Alle sammen er velrenommerede arrangementer, der finder sted hver fredag aften hen over sommeren og går under titlen Park Nights. Man forventer mindst 250.000 besøgende i løbet af de fire en halv måned, pavillonen står på plænen foran Serpentine Gallery.

Dette års Serpentine Gallery Pavilion adskiller sig markant fra de tidligere pavilloner. Den er skabt af arkitekterne Herzog & de Meuron og kinesiske Ai Weiwei, og eftersom den kinesiske arkitekt, kunstner og systemkritiker ikke har kunnet forlade Kina i mere end et år, har kunstner og arkitekter samarbejdet via Skype.

Arkitekterne bag pavillonen har vendt fokus nedad. Og bagud. Som et hold arkæologer har de udgravet tidligere pavilloners fundamenter. De har identificeret resterne af de tidligere pavilloner og gjort fundamenternes indvirkning på undergrunden synlig.

Pavillonens grundniveau ligger halvanden meter under jordoverfladen, og det flade tag er placeret halvanden meter over jordoverfladen. Det runde tag hviler på 11 søjler, der hver er placeret på en rest af de tidligere pavilloners fundament, samt en 12. søjle, der repræsenterer årets pavillon, og som er placeret frit.

Der er ikke to søjler, der er ens. Der er tykke, runde søjler, og der er slanke, runde søjler. Der er lige og skæve kvadratiske søjler, der er rektangulære søjler og der er bærende konstruktioner i form af korte mure.

I deres fælles beskrivelse af projektet skriver Herzog & de Meuron og Ai Weiwei: Taget (...) svæver nogle fod over græsset i parken, så alle besøgende kan se vandet på det, og den skiftende himmel over London spejles i den blanke overflade. Taget kan tømmes for vand, ligesom et badekar. Vandet løber gennem en af søjlerne og samles i bassinet, der er det lavest beliggende sted i pavillonen. Det flade, tørre tag kan for eksempel bruges som dansegulv.

Indvendigt er pavillonen beklædt med mørkebrunt kork, et bæredygtigt byggemateriale, der let kan skæres til og formes. Rester af de tidligere pavilloners fundamenter, der nu er gravet frem af undergrunden, bliver til podier i forskellige former og højder, hvor publikum kan sidde eller ligge. Som supplement til de fast siddepladser er der løse taburetter, udformet som overdimensionerede, chokoladebrune champagnepropper.

Jeg er meget taknemmelig for, at Serpentine Gallery inviterede mig og Herzog & de Meuron til at deltage i Serpentine Gallery Pavilion 2012. Jeg har tidligere arbejdet med Herzog & de Meuron. Vi kommunikerer vældig godt, og samarbejdet har altid været meget meningsfyldt. I forbindelse med dette projekt har vi fokuseret på erindring og fortid, fortalte Ai Weiwei i en optagelse, han selv havde lavet, og som blev vist på storskærm ved åbningen.

Den 3. april 2011 blev Ai Weiwei arresteret og tilbageholdt i 81 dage anklaget for skattesvindel, og siden har han ikke kunnet forlade Kina.

Ai Weiwei og Herzog & de Meurons pavillon er blevet erhvervet af den indiske stål-milliardær Lakshmi N. Mittal og hans hustru, Usha.

Parret er bosat i London, og pavillonen vil indgå i deres private samling, når den bliver taget ned i midten af oktober.

Jean Nouvel, arkitekten bag DRs Koncerthus, tegnede pavillonen for to år siden, Frank O. Gehry var arkitekten i 2008, og i 2007 var det den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og den norske arkitekt Kjetil Thorsen, der stod bag udformningen af Serpentine Gallery Pavilion.

Den første pavillon blev opført i 2000 og var af irakiske Zaha Hadid, der også er arkitekten bag udbygningen af Ordrupgaard nord for København.

Senere i år åbner Serpentine Gallery en ny afdeling, Serpentine Sackler Gallery, i en mere end 200 år gammel fredet bygning, der også ligger i Kensington Gardens, kun et stenkast fra det oprindelige Serpentine Gallery. Bygningen, der ikke tidligere har været tilgængelig for offentligheden, er i øjeblikket ved at blive renoveret og udbygget. Arkitekt på projektet er Zaha Hadid.

Serpentine Gallery Pavilion kan ses frem til den 14. oktober.

Herzog & de Meuron og Ai Weiwei har tidligere samarbejdet om det nationale stadion i Beijing. Med Serpentine Gallery Pavillon (herover) samarbejder de igen og skaber en arkitektonisk forbindelse mellem OL i Beijing og OL i London i år. – Foto: Andrew Cowie.