Aktivister og aviser affejer påstand om opløst iransk moralpoliti

Det forlød søndag, at Irans moralpoliti er blevet opløst. Men dagen derpå sår kritikere tvivl om udmeldingen.

Irans moralpoliti har siden midten af 00'erne haft til opgave at sikre respekten for islamisk moral, som er beskrevet af landets åndelige myndigheder. (Arkivfoto fra 2007).
Irans moralpoliti har siden midten af 00'erne haft til opgave at sikre respekten for islamisk moral, som er beskrevet af landets åndelige myndigheder. (Arkivfoto fra 2007). Foto: Behrouz Mehri/Ritzau Scanpix.

Det bliver mandag fra flere sider afvist, at det iranske styre skulle have nedlagt landets omdiskuterede og kritiserede moralpoliti.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Udmeldingen kaldes blandt andet for et pr-stunt, og det betvivles, at styret skulle have til hensigt at lægge en blødere linje over for kritikere.

Reaktionen kommer, efter at det søndag ifølge det iranske nyhedsbureau Isna forlød, at moralpolitiet skulle være blevet afskaffet.

Isna bragte et citat fra Mohammad Jafar Montazeri, chefanklager i Iran, der i weekenden deltog i en religiøs konference.

- Moralpolitiet har ikke noget at gøre med retsvæsenet og er blevet afskaffet af dem, der har oprettet det, sagde han ifølge Isna, skriver AFP.

Den kommentar lægger modstandere dog ikke det store i.

Det siger Roya Boroumand, der er medstifter af den amerikanskbaserede rettighedsgruppe Abdorrahman Boroumand Center, til AFP.

- Medmindre de fjerner alle begrænsninger på kvinders påklædning og de love, der kontroller borgernes privatliv, så er det her blot pr-stunt, lyder det.

I Iran har landets konservative aviser mandag over en bred kam ignoreret meldingen om, at moralpolitiet skulle være blevet afskaffet.

Fire af landets reformistiske aviser har bragt nyheden, skriver AFP. Også her bliver der dog sået tvivl om, hvorvidt der rent faktisk er hold i beskeden.

- Selv om chefanklageren har meddelt, at moralpolitiet afskaffes, så har politiets presseafdeling afvist at bekræfte nedlæggelsen, skriver avisen Sharq.

En anden avis, Ham Mihan, skriver:

- Retsmyndighederne er kommet med en udmelding, men der er ikke nogen andre myndigheder, der har bekræftet opløsningen af moralpolitiet.

Moralpolitiet blev oprettet midt i 00'erne og har til opgave at sikre respekten for islamisk moral, som er beskrevet af landets åndelige myndigheder. Politiet kaldes Gasht-e Ershad, som kan oversættes til "vejledningspatruljen".

Moralpolitiet er i fokus i forbindelse med de igangværende protester i Iran.

Demonstrationerne er opstået i kølvandet på en 22-årig kvindes død.

Kvinden, Mahsa Amini, mistede bevidstheden i moralpolitiets varetægt og lå i koma i tre dage, inden hun døde fredag 16. september.

Hun blev anholdt, fordi hendes hijab ifølge myndighederne ikke dækkede håret godt nok. Moralpolitiet har af mange fået skylden for hendes død.

/ritzau/