Alberte: Nogle gange er det nemmere at forstå vores egen historie, når vi hører andres

Alberte Winding venter altid på nyt fra den amerikanske forfatter Marilynne Robinson. Bøgerne er et indblik i amerikansk historie, og Robinsons sætninger er fulde af følelser, mener sangerinden

Alberte Winding, der blev kendt blandt danske børn som Luna i Bamses Billedbog, debuterede som musiker i 1985 med pladen ”Alberte.” Siden har hun udgivet flere albums samt skrevet en række bøger.
Alberte Winding, der blev kendt blandt danske børn som Luna i Bamses Billedbog, debuterede som musiker i 1985 med pladen ”Alberte.” Siden har hun udgivet flere albums samt skrevet en række bøger. Foto: Les Kaner.

Hvem læser du?

"Egentlig læser jeg alt muligt, men der er selvfølgelig nogle forfattere, jeg vender tilbage til. Måske fordi jeg har været fuldkommen forelsket i deres tidligere bøger.

Marilynne Robinson er en forfatter, som jeg altid går og venter på skal udgive noget nyt. Hun er en meget tyst forfatter, meget dyb og stringent. Hver eneste af hendes sætninger er en brønd af følelser. Og så er der fantastisk amerikansk historie i hendes fortællinger om fattigdom og analfabetisme. Nogle gange er det nemmere at forstå vores egen historie, når vi hører andres, og man skal ikke så langt tilbage i USA’s historie, før vi befinder os dér, hvor der er armod og støvet.

Ellers har jeg læst ret meget af Haruki Murakami, for hans magiske realisme er altid overraskende. Jeg læste ”Kafka på stranden” som den første, og det er både en krimi, en ungdomsbog og en kærlighedshistorie. Han har en anderledes scenografi, som gør, at man tør føle bogen meget stærkt, fordi det ikke er én til én. Og så kan jeg godt lide at læse bøger på engelsk. Det gjorde jeg, da jeg var ung og boede i USA, og det er også en måde at forsvinde ind i en anden verden på."

Hvad læser du?

"Jeg læser gerne to bøger på én gang. ”Stillidsen” af Donna Tartt har jeg haft stående i et års tid, hvor jeg så har læst lidt ad gangen. Det er en meget tyk bog, der kræver ro, fordi hun skriver meget længe om hvert scenarie. Nu er jeg halvvejs og virkelig fanget.

Samtidig med den har jeg læst flere forskellige, men jeg skal til at gå i gang med romanen ”Fisk har ingen fødder” af islandske Jón Kalman Stefánsson, som jeg har fået af min mand. Stefánssons tidligere roman ”Himmel og helvede” er en af mine største læseoplevelser. Det er både smukt, rørende, sørgeligt og kærlighedsfuldt at læse om det fiskersamfund, han beskriver, og jeg synes, han er den største nordiske forfatter nogensinde.

Derudover skal jeg have læst ”Bryd op før regnen kommer” af Alexandra Fuller, som også var en gave."

Hvor læser du?

"I vores hjem er der et lidt huleagtigt mørkt rum i rolige farver og med en masse bøger. Det er ikke bevidst, men vi har indrettet det, så det egner sig godt til både tv og læsning, og her læser jeg ofte på sofaen. Det gælder om at finde et sted, hvor jeg ikke kan få øje på noget rod, for så har jeg svært ved at forsvinde ind i bogen."