Alle fortjener et fedt litteraturprogram - ærgerligt at DR ikke formår at give os det

DR’s nye bogprogram ”Vild med bøger” handler ikke så meget om bøger, men giver en engageret samtale om de problemer, bøger kan handle om. Det er livsstilseksperten Flemming Møldrup, der leverer varen, men uden at overbevise om, at vi nu har fået det litteraturprogram, vi fortjener

Flemming Møldrup, der er kendt som livsstilsekspert i ”Kender dy typen” er vært på det nye litteraturprogram ”Vild med bøger”. -
Flemming Møldrup, der er kendt som livsstilsekspert i ”Kender dy typen” er vært på det nye litteraturprogram ”Vild med bøger”. - . Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Lad os først juble. Længe har læsere og andet bogfolk savnet og efterlyst et program i tv om litteratur. Nu er det endelig kommet og er til at se hver tirsdag aften på DR K. Hurra for det!

”Vild med bøger” hedder programmet. Og vel er vi vilde med bøger, men ikke med fantasiløse titler, som nettet flyder over med. Værten for programmet er Flemming Møldrup, kendt som livsstilsekspert i ”Kender du typen”. Han har gået på Forfatterskolen for børnelitteratur og har udgivet en enkelt børnebog. Desuden er han strategisk og kreativ rådgiver i et kommunikations- og konsulentbureau. Selv definerer han sig som en læser. ”En begejstret læser”.

Møldrup fortæller i et interview til DR’s hjemmeside, at han ikke vil lave et klassisk litteraturprogram, og at anmeldelser overlades til landets anmeldere. Altså ingen litteraturkritik her, men begejstring med begejstring på. Hvad er han så begejstret for?

Efter de to første programmer at dømme er han vild med bøger, der sælger, og bøger med et moralsk budskab. Gerne om tidens grasserende, egoistiske og forkælede selvoptagethed, som vi kender fra reklamerne. Han er vild med populære bøger og forfattere, som læseren kender i forvejen.

Det kan gå her i begyndelsen, hvor programmet skal løbes i gang. Så skal der kendisser til. Men på længere sigt må man satse mere og give seerne noget, de ikke selv kunne finde på. Hvad har vi ellers litteraturformidling til? Folk behøver ikke et tv-program for at finde Tom Buk-Swientys ”Det ensomme hjerte” og Hanne-Vibeke Holsts ”Som pesten” i Bilka eller Kvickly.

Møldrup er typen, der i princippet ikke ved ret meget om det stof, han skal bestyre i Danmarks Radio. Sådan er det også med den klassiske musik, der helst skal formidles af glade amatører. Hvorfor man ikke kan have en professionel til at præsentere litteraturstoffet, overgår min forstand. Måske har Møldrup selv et svar på den trend?

Møldrup vil tale om bøgernes historier og moraler. Og det gjorde han også engageret med både Buk-Swienty og Holst. Som en slags realitetsgarant havde han indbudt politikeren Naser Khader i det første program og Røde Kors’ generalsekretær Anders Ladekarl i det andet. De kunne begge bekræfte, at det romanerne handler om, er både sandt og relevant.

Det kom der imidlertid ikke specielt meget om bøger ud af. Og Møldrup selv fik aldrig demonstreret noget blik for måden, litteratur er formet på. Hvordan Buk-Swienty har skruetsin bog sammen, kom man ikke ind på. Og hvordan han har brugt kilderne til den gribende historie om en tysk soldat underAnden Verdenskrig blev ikke berørt.

Det handlede kun om historien, selvom en livsstilsekspert dog også må vide, at måden, en historie bliver fortalt på, er en del af budskabet. Ja, der er ikke nogen historie uden form. Og uden stil går det slet ikke. Det blev man heller ikke meget klogere på med Holsts såkaldte aktivistroman. Hvad det er for en bog, ville have være interessant at vide.

Det gode ved ”Vild med bøger” er, at programmet giver sig tid. Hvert af de to programmer, der indtil videre er blevet sendt, har hovedsageligt drejet sig om én bog og én forfatter. Det giver ro og rum til fordybelse, hvis Møldrup kan og vil.

Møldrup var tydeligvis nervøs, da han skulle i gang. Og det havde han også god grund til. Over det ganske land har der siddet litteraturfolk, der, ligesom jeg, ville være over ham som høge, når der nu endelig kom et litteraturprogram. Og selvfølgelig kan programmet ikke leve op til alle de forventninger, der længe har hobet sig op.

I stedet gælder det nu om at glæde sig over det, man rent faktisk får, frem for at være alt for sur over det, man ikke får. Jeg vil anstrenge mig for netop det og håber, det lykkes. Ikke bare for mig selv, men også for alle andre boglæsere, der fortjener et fedt litteraturprogram.