Allerede i august går Louisa Lorang i gang med at lave konfekt

God konfekt er for kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang noget, som er simpelt, og som man kan lave sammen med familien

”I virkeligheden er jeg jo en smule gammel dame-agtig. Jeg kan godt lide den klassiske mormor-konfekt som for eksempel kandiseret appelsinskal,” siger Louisa Lorang.
”I virkeligheden er jeg jo en smule gammel dame-agtig. Jeg kan godt lide den klassiske mormor-konfekt som for eksempel kandiseret appelsinskal,” siger Louisa Lorang. . Foto: Chris Tonnesen.

Julen er hjerternes fest, men også mavernes. Når vi samles i december måned, er det ofte rundt om noget, som vi kan spise eller drikke. Æbleskiver, småkager, gløgg, and, flæskesteg og ikke mindst konfekt. Netop konfekten har en særlig plads i kok og kogebogsforfatter Louisa Lorangs hjerte. Derfor har hun netop udgivet en ny kogebog ”Konfekt” om den søde spise.

”Inden jeg fik børn, var julen ikke en vigtig begivenhed for mig. Men højtiden er noget, som betyder rigtig meget for børnene. De glæder sig og ser frem til den, og så har man mere tid til familien og komme ned i gear. Jeg oplever nemlig, at der ikke er den samme forventning til at jeg hele tiden er tilstede på min telefon og mail,” siger Louisa Lorang.

Da Louisa Lorang selv var barn, var det morfar, der stod i køkkenet og bagte julekager og lavede konfekt, mens mormor var klædt ud som julemand. Louisa Lorang husker tydeligt, hvordan mormoderen havde grønne syntetiske bukser på, hvilket gjorde, at hun mere lignede en nisse end en julemand. Men hun havde aldrig modet til at spørge, om det nu var mormor, for hvad nu hvis det var julemanden?

Heldigvis har Louisa Lorang til gengæld fået spurgt sin morfar om hans opskrift på figner med chokolade.

”Morfar lavede altid figner med chokolade, det er simpelt og smager virkelig godt. Det er nok et af mine yndlings-stykker konfekt, og jeg laver den selv hver jul nu,” siger Louisa Lorang.

Figner med chokolade er en af Louisa Lorangs hof-konfekter, som hun laver hver jul.
Figner med chokolade er en af Louisa Lorangs hof-konfekter, som hun laver hver jul. Foto: Chris Tonnesen

Julen er så travl?

Juletiden begynder tidligt, når man er kok og laver madartikler til ugeblade.

Allerede i august går Louisa Lorang i gang med julebag og konfekt, så det bliver ikke til så meget konfekt i december, som man måske skulle tro. December er nemlig et godt pusterum.

”Som selvstændig er der ofte virkelig meget knald på. Men jeg føler, at der er lidt mere tid og ro på i julen. Der er ikke den samme forventning til, at man hele tiden er klar på telefon og mail,” siger Louisa Lorang.

Der bliver dog bagt med børnene. De laver som regel honningkagehuse, og i år har de aftalt, at hendes side af familien også skal holde en ekstra konfektdag sammen. Så er der nemlig også tid til at give sig i kast med de lidt mere avancerede konfektstykker.

”Voksne mennesker sætter sig sjældent ned og laver perleplader eller tegner, men konfekt kan man godt få dem med på. Det er bare noget skønt ved at sætte sig ned sammen og lave noget, der er analogt, hvor man taler sammen, imens man bruger sine hænder,” siger Louisa Lorang.

Juleaften bliver holdt med hendes mands familie på en lille bondegård i Nordsjælland. De bliver gerne 20-25 mennesker, så alle bliver sat i gang, så de kan nå at få julemåltidet klar i tide.

”Jeg står for konfekt og de brunede kartofler – så alt det søde. Konfekten laver jeg sammen med børnene om eftermiddagen, så det skal helst være lidt simpelt. Det er hyggeligt, og så giver det et rigtig godt pusterum juleaftensdag, hvor der er så meget, man skal nå,” siger Louisa Lorang.

De bedste tips

Hvis man gerne vil gøre lidt mere ud af sit konfekt end den klassiske nougat-marcipan-sandwich, så er det vigtigste og bedste råd fra Louisa Lorang at begynde at lave sin egen marcipan. Det er nemt, man kan spare penge, og så ”smager det altså bare bedre”.

”Man behøver ikke engang at afskalle mandlerne, men hvis man rister dem lidt i ovnen inden, så frigiver mandlerne noget olie, som gør, at marcipanen kommer til at smage bedre. Ellers så skal mandlerne bare ned i en foodprocessor sammen med noget sirup – jeg bruger agave eller ahorn – og så skal man bare lade maskinen køre, indtil det er mandlerne er malet helt fine,” siger Louisa Lorang.

Valnøddemarcipanbrød er et godt bud, hvis man vil prøve at lave sin egen valnøddemarcipan.
Valnøddemarcipanbrød er et godt bud, hvis man vil prøve at lave sin egen valnøddemarcipan. Foto: Chris Tonnesen

Et andet vigtigt råd er at huske på, at de simple stykker oftest er dem, som smager bedst.

Og til sidst vil hun da også lige slå et slag for at lave variationer af ens marcipan. Man kan for eksempel tilføje forskellige nødder eller lignende. Lige for tiden er Louisa Lorang især begejstret for valnøddemarcipan.

Det gode ved konfekt er, at man ifølge Louisa Lorang ikke behøver at anskaffe sig en masse udstyr. Hvis man gerne vil begynde at lave hjemmelavede karameller, anbefaler hun dog, at man investerer i et sukkertermometer.