Bent Falbert: Alt for mange ”krimipiger” skriver dårligt

Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert er glad for spænding, men synes, alt for mange ”krimipiger” skriver ubehjælpsomt. Til gengæld er han glad for en anden kvindelig, dansk forfatter

Af moderne forfattere synes jeg, Leif Davidsen skriver godt. Især hans bøger fra russiske miljøer er veldrejede og spændende, siger Bent Falbert.
Af moderne forfattere synes jeg, Leif Davidsen skriver godt. Især hans bøger fra russiske miljøer er veldrejede og spændende, siger Bent Falbert. Foto: Thomas Sjørup.

Hvem læser du gerne?

Min danske yndlingsforfatter er Tom Kristensen. Jeg havde nogle år, hvor jeg læste ”Hærværk” hver eneste sommer. Det er en god roman, men også en afskrækkende historie om, hvor galt det kan gå med det her journalistliv, vi lever. Tom Kristensen kan lidt det samme som Ernest Hemingway: Han bruger ingen adjektiver, men skriver kun det nødvendige. Det kan jeg godt lide.

Af moderne forfattere synes jeg, Leif Davidsen skriver godt. Især hans bøger fra russiske miljøer er veldrejede og spændende.

De der ”krimipiger”, der er så evigt populære, Sara Blædel og Elisabeth Egholm for eksempel, synes jeg til gengæld er nogle ubehjælpsomme størrelser, for de skriver ikke ret godt. Det er helt utroligt alle de priser, de kan få hjem! Det er ikke krimier som sådan, jeg er imod, bare måden, de alt for ofte bliver leveret på. Jussi Adler Olsens måde at skrive på er også alt for blodig og uelegant. Det bryder jeg mig ikke om.

Hvad læser du lige nu?

Birgithe Kosovic’ ”Den inderste fare” om Erik Scavenius, der udkom sidste år. Den er fremragende med sin blanding af digteri og historieskrivning og beskrivelse af hans meget vanskelige job under Besættelsen. Hun er virkelig en fornøjelse at læse.

Hvor læser du?

Vi har et hus i Frankrig, hvor jeg er en del. Der læser jeg – helst i solen. I Danmark er det i sengen. Faglitteratur, det er ved skrivebordet, for der skal jeg kunne notere, mens jeg læser.

Jeg er dejligt fri for ritualer og tager mig tid til skønlitteratur, når jeg har brug for det. Måske for lidt tid – men jeg lever jo trods alt af at kommentere politik.