Prøv avisen

Altings dobbelthed

Forsiden af Gitte Løkkegaards bog "Tine Bryld -- et lettere kaotisk ridt". - Foto: Fra forlaget

Tine Bryld fortæller om sit liv som de svages markante stemme og om svære personlige valg i en portrætbog af sjældent høj kvalitet

Hendes stemme er kaldende, venlig. "Hallooo, det er Tine." Der er tavshed i den anden ende. Stemmen bliver blødere. "Er det Signe?" Stadig tavshed i et par sekunder, så hører man en lille gennemsigtig stemme: "Ja ..." "Hej, Signe", siger hun, og de ord findes ikke i sproget, som kan beskrive den omsorg, der bølger ud i telefonen, når hun spørger: "Hvad har du på hjerte, min ven?"

Det er sådan, vi kender Tine Bryld, når hun taler med unge, der ringer ind til Tværs, Danmarks Radios telefonrådgivning på P4. I 36 år var hun den evigt lyttende, udspørgende, trøstende og afklapsende, indtil hun som 68-årig stoppede i 2008.

Vi kender også Tine Bryld for hendes markante stemme og engagement i at bedre vilkårene for børn og unge, narkomaner og kriminelle grønlændere og som fristaden Christianias socialrådgiver gennem mange år. Som forfatter til ungdomsbøger og som brevkasseredaktør i Alt for damerne, hvor mange kvindelige læsere fik et kærligt spark bagi.

Hun har været en ildsjæl og pioner gennem tre generationer – og det har haft en pris.

Den Tine Bryld, vi møder i journalist og forfatter Gitte Løkkegaards bog "Tine Bryld – et lettere kaotisk ridt", er ikke en anden, men en kvinde, der usentimentalt ser tilbage og ærligt fortæller om sit eget livs dilemmaer, kriser og svære personlige valg. Her bliver ikke pyntet på noget, heller ikke de situationer undervejs, hvor hun har svigtet for at følge sin egen lyst og drift. Det er indimellem et overraskende råt billede, hun giver af sig selv.

Bogen lægger ud i 1961 med en illegal abort hos en speciallæge i Bredgade i København. Efterfølgende tænker den 21-årige Tine Begtrup, at hvis hun nogensinde får en datter, vil hun gøre alt for, at hun ikke kommer til at opleve det samme. Det sker også. Som nyuddannet socialrådgiver og med engagement i Dansk Kvindesamfund kæmper hun for den adgang til fri abort, som et flertal i Folketinget vedtager i 1973.

Gitte Løkkegaard sætter Tine Brylds personlige historie ind i en samtidshistorisk ramme, hvilket er en af bogens store kvaliteter. En anden er, at den til forskel fra så mange andre portrætbøger er velredigeret. Her er ikke idelige gentagelser og sødladne beskrivelser. Og så kan hun få sin kollega og ven gennem mange år til at fortælle:

Om det borgerlige, sorgfulde barndomshjem med tabet af en lillesøster til det søgende ungdomsliv med mange kærester, deriblandt en pige, der begik selvmord. Om den første ægtemand, som hun forlod med deres to små børn for at flytte sammen med en ny lidenskabelig kærlighed. Om det svære ved at få den nye familiekonstellation til at fungere og om at flygte fra problemerne ved at flirte med andre mænd. Og den svære tid, da hendes nu afdøde mand blev alvorligt syg.

Undervejs tegner sig et billede af et sammensat menneske, der altid har haft en økonomisk velfunderet base som udgangspunkt for de sociale og politiske kampe, hun kastede sig ud i. Og som har optrådt som en myndighedsperson samtidig med solidariteten for marginaliserede grupper. Som ikke har dyrket den store moderrolle, men inviteret forhutlede mennesker til at bo hjemme hos sig. En kvinde, der offentligt har talt med store bogstaver, men i privatlivet har brugt fortrængning som problemløsning.

Tine Bryld fylder 70 år til december og reflekterer i slutningen af bogen over de sider af sig selv, hun godt kunne have undværet: "Hvis ikke jeg var så ufuldendt og klodset i mit eget liv, så havde jeg nok ikke kunnet møde andre mennesker på den måde, jeg har. Alting har en pris, og altings dobbelthed er en realitet, som jeg tror meget på."

Gitte Løkkegaard: Tine Bryld – et lettere kaotisk ridt. 240 sider. 249,95 kroner. Gyldendal.

remar@kristeligt-dagblad.dk