Amazon vil ikke sælge nazi-bøger

Amazons grundlægger sagde i 1998, at målet var at gøre alle bøger - de gode, de onde og de grusomme - tilgængelige. I dag har han skiftet mening

Adskillige bøger, der ifølge Amazon viderebringer nazistisk propaganda, er fjernet fra onliengigantens boghylder. Arkivfoto.
Adskillige bøger, der ifølge Amazon viderebringer nazistisk propaganda, er fjernet fra onliengigantens boghylder. Arkivfoto. Foto: Michael Dalder/Reuters/Ritzau Scanpix.

Bør man kunne købe bøger, der viderebringer nazistisk propaganda? Nej, mener den amerikanske internethandel Amazon.com, der i løbet af de seneste 18 måneder har taget flere nazistiske bogtitler ned fra deres virtuelle boghylder. Det skriver avisen The New York Times.

Det drejer sig om to bøger af David Duke, tidligere leder af Ku Klux Klan, samt adskillige titler af George Lincoln Rockwell, der grundlagde det amerikanske nazistparti. Bøgerne handler blandt andet om jødernes påståede magt over den finansielle verden og har engelske titler som ”The Ruling Elite: The Zionist Seizure of World Power” og ”A History of Central Banking and the Enslavement of Mankind”.

Amazon faciliterer salg fra millioner af tredjepartsælgere til millioner af kunder verden over, og det er ikke første gang, det nazistiske indhold på hjemmesiden vækker debat. Kort før jul sidste år kom det frem, at Amazon havde julepynt med holocaustmotiver til salg. Efter en henvendelse fra Auschwitz-museet, der har til huse ved den tidligere koncentrationslejr, fjernede Amazon julepynten, der var sat til salg af en tredjepart. Amazons regler forbyder salg af ”upassende og kontroversielt materiale”, men den regel gælder ikke for bøger. Her lyder det blot, at bøgerne skal ”tilbyde en positiv kundeoplevelse”, og en sådan mener man altså ikke, at de historiske, nazistiske bøger kan give.

”Amazon forbeholder sig retten til at afgøre, om noget materiale tilbyder en acceptabel oplevelse,” lød den begrundelse, en sælger fik fra Amazon, da linket til hans bog blev fjernet.

Mens det store flertal nok vil tilslutte sig Amazons linje, udtrykker enkelte sælgere dog også bekymring. For hvor går grænsen? Hvad med bøger, der indeholder propaganda for andre politiske ekstremer? Det er der tilsyneladende ingen faste retningslinjer for hos Amazon. Det vækker også kritik, at Amazon ikke gør det tydeligt over for kunderne, hvorfor en bog er blevet fjernet.

”Hvis Amazon er så moralske, som de påstår, burde de også lave opslag om, hvilke bøger de forbyder, i stedet for at holde sælgere og læsere i mørket,” siger ejeren af et antikvariat i Nashville, Gregory Delzer, til The New York Times.

Måske er der sket noget, siden Amazons grundlægger, Jeff Bezos, i 1998 udtrykte, at målet med Amazon var at gøre ”alle bøger tilgængelige, de gode, de onde og de grusomme”. Så sent som i 2010 forsvarede Amazon retten til at sætte en bog om pædofil kærlighed til salg:

”Amazon mener, det er censur ikke at sælge bestemte bøger, blot fordi vi eller andre mener, der kan sættes spørgsmålstegn ved indholdet,” lød det dengang i en pressemeddelelse.

Efter trusler om boykot trak Amazon kort efter bogen tilbage.