Debutroman er smukt og foruroligende vidnesbyrd om at vokse op i en mormonfamilie i Danmark

Rachel Röst debuterer med en stærk roman om at vokse op blandt De Sidste Dages Hellige og siden hen bryde med det fundamentalistiske miljø

Rachel Rösts debutroman ”Grundvold”, der er inspireret af hendes egen opvækst, skildrer en barndom og ungdom i skyggen af mormonerne.
Rachel Rösts debutroman ”Grundvold”, der er inspireret af hendes egen opvækst, skildrer en barndom og ungdom i skyggen af mormonerne. Foto: Leif Tuxen.

Lille Rebecca er på mission for Herren og hans profet. Hun er ikke begejstret. Hun skal dele to eksemplarer af ”Mormons bog” ud i sin skole. ”Husk lige, hvad profeten Spencer W. Kimball har sagt: Det er bedre at risikere at fornærme vennerne, end det er at frarøve dem det evige liv.” Med profeten og sin fars ord i baghovedet bevæger Rebecca sig i skole. Det er svært.

Hun har pakket bogen pænt ind og giver den til den nye pige i klassen, der endnu ikke ved, at Rebecca er mormon. Det er klart, at hendes nye klassekammerat føler sig set og bliver glad. Glæden er dog kortvarig. For da pigen pakker bogen ud derhjemme, bliver det tydeligt, at det ikke er en normal gave, men et besynderligt forsøg på religiøs overtalelse. Rebecca risikerer ikke at fornærme sine venner i skolen. For hun har desværre ingen.

Det lille forløb kan læses i Rachel Rösts debutroman ”Grundvold”, der inspireret af hendes egen opvækst skildrer Rebeccas barndom og ungdom i skyggen af mormonerne.

Romanen er i udgangspunktet skrevet fra barnets perspektiv. Det grundlæggende spørgsmål, fortællingen undersøger, er, hvordan det opleves at vokse op i en mormonfamilie i Danmark. Man inviteres inden for hos en mormonfamilie med få økonomiske midler til rådighed på Amager i 1980’erne. Her bliver det fundamentalistiske liv konkret for læseren. Man oplever Rebeccas hverdag i familien og menigheden. Hendes far styrer nidkært familiens sociale, økonomiske og psykologiske liv. Hans primære redskaber er systematisk udskamning og trusler om evig fortabelse. Den sociale kontrol fastholder hende psykologisk i en række skadelige mønstre, der selvfølgelig også plager hende længe efter, at hun er flyttet hjemmefra. Rebecca skammer sig over sig selv og sit liv.

Man kan nu overveje, hvad Rachel Röst opnår ved den valgte episke form. Hvilke gevinster hun henter hjem som forfatter. Et af de måske væsentligste aspekter, man kan pege på i den forbindelse, er, at hun ikke lader fortællerens fortolkende kommentarer stå i vejen for læseren. Man følger i udgangspunktet pigen Rebeccas erfaringer af verden. Fremstillingsformen præges derfor af hendes barnlige naivitet eller måske mere præcist hendes loyale accept af hendes fars dispositioner. Det gør basalt set romanen værdifuld, fordi den særligt i første del afstikker rammerne for et fascinerende moralsk fortolkningsrum, som det er op til læseren at håndtere. Hvordan skal faderens strenge, religiøse normer vurderes? Det overlades i vidt omfang til dig og mig at bestemme.

Et centralt spor i romanen er den fortløbende refleksion over religionens betydning for mennesket. Fortællingen skildrer en bevægelse fra en fundamentalistisk forankret tro til en ateistisk position. Det er en kompleks og udfordrende proces, der efterlader Rebecca med religiøse fantomsmerter for nu at bruge en af forfatterens egne tankevækkende metaforer. Hun er indoktrineret med en nagelfast og voldsomt normerende tro på det evige liv uden rum for eller accept af tvivl og vaklen. Udelukket af det strenge religiøse fællesskab skal hun ensomt håndtere tanken om døden som et biologisk vilkår. Det er ikke let for hende.

Rachel Rösts ”Grundvold” er en stærk, ambitiøs og uforfærdet debut om de vanskeligheder, et menneske, der vokser op i et fundamentalistisk miljø som mormonsamfundet, gennemlever. Inden for bevægelsen, men bestemt også udenfor. For bogen handler i høj grad også om kvinden Rebeccas løsrivelsesproces fra mormonbevægelsen og den psykologiske pris, hun betaler for den. Det er på en gang et smukt og foruroligende episk vidnesbyrd om religionens dystre sider.

Læs interview med forfatteren her.