Amerikansk rappers ”satan-sko” bringer sindene i kog

Den amerikanske rapper Lil Nas X’s brug af bibelske temaer og satanisk billedsprog genantænder kulturkrigen om popkulturens formodede fordærvende effekt på nationens ungdom

Rapperen Lil Nas X har i samarbejde med kunstnerkollektivet MSCHF fremstillet 666 par ”satan-sko” med et pentagram-påhæng, en henvisning til et bibelvers på overlæderet og en dråbe menneskeblod i en luftboble i sålen. – Foto: MSCHF/Reuters/Ritzau Scanpix
Rapperen Lil Nas X har i samarbejde med kunstnerkollektivet MSCHF fremstillet 666 par ”satan-sko” med et pentagram-påhæng, en henvisning til et bibelvers på overlæderet og en dråbe menneskeblod i en luftboble i sålen. – Foto: MSCHF/Reuters/Ritzau Scanpix.

I sin seneste musikvideo, ”Montero (Call Me By Your Name)” glider den homoseksuelle afroamerikanske rapper Lil Nas X på en kilometerlang stripperstang ned i Helvede, hvor han halvnøgen vrider sig på Satans skød, inden han nonchalant knækker den behornede figurs hals og erobrer underverdenen. Som led i promoveringen af det stærkt homoerotiske nummer har Lil Nas X i samarbejde med kunstnerkollektivet MSCHF fået fremstillet 666 par ”satan-sko” med et pentagram-påhæng, en henvisning til et bibelvers på overlæderet og en dråbe menneskeblod i en luftboble i sålen.

Det har fået dele af det højrekristne USA til at fare i flint og beskylde den blot 21-årige rapper, der slog igennem for to år siden med countryraphittet ”Old Town Road”, for at besudle kristendommen og korrumpere USA’s ungdom. Blandt kritikerne er delstaten South Dakotas evangelikale republikanske guvernør, Kristi Noem, der med henvisning til ”satan-skoene” skildrer Lil Nas X som en repræsentant for fordærvelsen af amerikansk kultur.

”Vores børn får at vide, at denne form for vare ikke bare er okay, men ’eksklusiv’. Men ved I, hvad der er mere eksklusivt? Deres gudsbenådede evige sjæl. Vi befinder os i en kamp for nationens sjæl. Vi er nødt til at kæmpe hårdt. Og vi er nødt til at kæmpe klogt. Vi er nødt til at vinde,” skriver hun på Twitter.

”Satan-skoene” møder også modstand fra sportstøj-giganten Nike, der har sagsøgt MSCHF for at krænke dens varemærke. Skoene er en modificeret udgave af en kendt Nike-model, og Nike anfører, at den ikke har givet tilladelse til at lade sit produkt påtrykke ”et satanisk tema”. Skoene, der koster 1018 dollars (6370 kroner), blev udsolgt på under et minut, da de blev sat til salg i mandags.

Hovedpersonen tager kritikken med sindsro. I søndags lagde han en spøgefuld video på det sociale medie Youtube med titlen ”Lil Nas X undskylder for satan-sko”, hvori han fortæller, at han har hørt alle klagerne. Derefter klippes der brat til den kontroversielle scene, hvor han danser lystent overskrævs på Satans skød.

Postyret omkring Lil Nas X skriver sig ind i en flere årtier gammel amerikansk kulturkrig om pop- og rockmusikkens ”fordærvende” effekt på børn og unge. I 1980’erne blev metalrockgrupper såsom Black Sabbath, Judas Priest og Slayer eksempelvis beskyldt for at promovere satanisme og det okkulte blandt ungdommen, og popikonet Madonna lagde sig kraftigt ud med den katolske kirke og konservative grupper for at sammenblande sex og kristne symboler.

”Lil Nas X’s dygtige drejning af denne uværdige tradition er hans sammenfletning af USA’s frygt for Djævelen med USA’s frygt for homoseksuelle,” skriver popmusikkritikeren Mikael Wood i avisen Los Angeles Times.

Andre indvender, at videoen ikke er en hyldest til Djævelen, men snarere handler om at acceptere sig selv og slippe fri af moralistiske bånd. Som ung, sort, homoseksuel rapper bryder Lil Nas X dybt forankrede tabuer og udfordrer kønsnormer, siger den afroamerikanske præst og aktivist Alicia T. Crosby til avisen USA Today.

”Sorte homoseksuelle, og særligt sorte homoseksuelle drenge og unge mænd, kan nu sige, at ’der er andre, der ligner mig’,” siger hun og påpeger, at kritikerne ignorerer, at Lil Nas X besejrer Satan i videoen.

Sangens titel er en henvisning til Lil Nas X’s borgerlige navn, Montero Lamar Hill, og til André Acimans nyligt filmatiserede roman ”Call Me By Your Name”, der skildrer en hemmelig sommerromance mellem to mænd.