Amerikansk stjerneforfatter: Vi er nu der, hvor selve demokratiet er på valg. Det er skræmmende

Vi troede, at kriser var en undtagelsestilstand, men nu er de blevet normaltilstanden. Det siger den toneangivende amerikanske forfatter Gary Shteyngart, aktuel med den store samtidsroman "Our Country Friends"

Gary Shteyngart er født i Rusland og flyttede som syvårig med sine forældre til USA. Her ses den bogaktuelle forfatter i sit hjem i Red Hook, New York.
Gary Shteyngart er født i Rusland og flyttede som syvårig med sine forældre til USA. Her ses den bogaktuelle forfatter i sit hjem i Red Hook, New York. Foto: Tony Cenicola/New York Times/Ritzau Scanpix.

Som forfattertype er Gary Shteyngart normalt en festlig fætter. Sprogligt skyder han i alle retninger og rammer forunderligt nok altid sig selv, sin russiske indvandrerbaggrund og de overfladiske sider af amerikansk middelklasseliv træfsikkert i nakken. Men på det seneste er manden med de mange vittigheder, der også skriver manuskripter til HBO-serien "Succession" om en dysfunktionel rigmandsfamilie, kommet i dårligt humør. "Scary Gary", som Shteyngart blev kaldt i studieårene for sin hang til at forskrække pigerne på kollegiegangen med gakkede indfald, er selv blevet bange:

"Vi er kommet til et punkt nu, hvor det nærmest er selve demokratiet, der er til diskussion ved hvert valg. Det er virkelig skræmmende," siger han sukkende over telefonen fra New York.