Anden Verdenskrigs vigtigste slag

Bger: Den engelske journalist Andrew Williams skildrer levende slaget om Atlanten i 1944

Der blev udkmpet mange vigtige slag under den Anden Verdenskrig. Det vigtigste var mske slaget om Atlanten. Da England fra sommeren 1940 stod alene, undlod tyskerne at forsge en invasion af den store . Til gengld kunde de mske ved blokade sulte den ud. Midlet hertil var ubdsvbnet, og ubdene snkede da ogs britisk og allieret tonnage i et omfang, der mildt udtrykt vakte bekymring i London. Problemet blev ikke mindre, efter at USA var kommet med i krigen i december 1941. Skulle de vestallierede styrker befri det tyskbeherskede Vesteuropa, mtte de britiske er vre springbrdtet. Opretholdelse af forbindelserne over Atlanten var uomgngelige, hvis krigen skulle vindes.

De blev opretholdt, men der var tidspunkter, hvor det holdt hrdt. I lbet af 1942 havde tyskerne (og italienerne) snket 1.664 skibe p i alt 7,8 mill. ton. Importen til England af levnedsmidler og rmaterialer og brndstof var ved at falde til et farligt lavt niveau. Det samlede tonnagetab i hele krigen var 15 mill. ton.

Hvad der reddede situationen for de vestallierede, var - foruden konvojering - signalopklaring og radar. Englnderne blev i stand til at lse de tyske radiodirektiver til ubdene, efter at de havde brudt koden, og deres fly blev udstyret med radar til opsporing af ubdene. I krigens sidste r var det de tyske ubde, der blev jaget vildt. Fem sjettedele af de ubde, der i de sidste par r stod ud p togt, gik tabt.

Om dette slag har den engelske journalist Andrew Williams leveret en velskrevet og levende skildring som ledsagebog til en dokumentarserie i BBC. Han bevger sig p begge sider af fronten, har inddraget den eksisterende litteratur (den tyske for s vidt, som den er blevet oversat til engelsk) og interviewet en rkke af de stadigt levende deltagere i slaget. Dertil kommer, at overstterne, Hans Christian Dahlerup Koch og Grethe Tejlbjrg, der i vrigt har gjort deres arbejde godt, har fet kvalificeret hjlp til deres manuskript af general Hillingse og flyveleder Ove Hermansen. Mangler vi ikke en fldemand? Resultatet af anstrengelserne m siges at vre blevet meget vellykket.

Andrew Williams: Slaget om Atlanten. 320 sider. 299 kr. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk