Prøv avisen

Anmeldelse: Den første uge med det nye DR 2

Det er morgenfladen, der udgør det største nybrud, og de tidlige timer på DR 2 er lagt i hænderne på Niels Krause-Kjær og Anja Bo. – Foto: .

DR 2 sætter identiteten på spil med den relancerede og udvidede sendeflade, og indtil videre ser det meste ud til at kunne bære. Ikke mindst takket være stærke værter

4 ud af 6 stjerner

Det er en delikat balancegang, DR 2 har kastet sig ud i. I mandags relancerede den kloge kanal sig selv som landets bedste perspektiverende tv-tilbud og trådte for alvor ind i den moderne fjernsynstidsalder med nyhedsdækning fra tidlig morgen.

Siden 1996 har DR 2 etableret sig som den nicheagtige kanal, båret af en seriøs og til tider lidt nørdet tone og samtidig med et image som klassens frække, uforudsigelige dreng. Programmer som Deadline, Debatten og Smagsdommerne har i flere år udgjort en stor del af DR 2s identitet, og sammen med satiresucceser som Drengene fra Angora og Krysters Kartel har man skabt en sært sammensat profil.

Den vil man gerne bevare, og kanalchef Michael Thouber har op til relanceringen ihærdigt understreget, at man ikke med den nye sendeflade giver køb på sit inderste. Det er vi dog flere om at vurdere, og efter knap en uge med forandringerne er det tid at gøre foreløbig status.

LÆS OGSÅ: Kendt filmmand bliver ny DR2-redaktør

Det er morgenfladen, der udgør det største nybrud, og de tidlige timer på DR 2 er lagt i hænderne på Niels Krause-Kjær og Anja Bo. Klokken 6.30 byder de godmorgen og fører seerne igennem tre timers morgen-tv med nyheder, debat, et hav af gæster, vejrudsigter og også et lidt uformelt anstrøg. Som da de to værter onsdag morgen sammen med Dagbladet Informations David Rehling rappede sig igennem avisens leder om De Radikale. Et vigtigt pejlemærke i øvrigt, for dette scenarie kunne nemt have udviklet sig til et pinligt varsel om fremtidige poppede dybder. Men det faldt helt anderledes charmerende ud, for Niels Krause-Kjær og Anja Bo er de rette personer på det rette sted.

I høj grad i kraft af dem ser det ud til, at DR 2 slipper ret elegant fra den morgenflade, der jo ellers har sine trættende øjeblikke af gentagelser og nyhedsforstoppelse. Men dette værtspar besidder den perfekte blanding af kompetence og afslappethed, og de er begge modne mennesker uden hang til at tale ned til nogen.

Anja Bo er klart den mest erfarne vært, mens Krause-Kjær i øjeblikke ligner en mand, der er faldet ned fra månen, men han er som skabt til at vokse i rollen, og vi satser kraftigt på, at hans analytiske evner ikke vil drukne for meget i oplæsning og høflige interview. Hvad omgivelserne angår, er de sorte, blå og hvide grafikfarver yderst velvalgte som udtryk for DR 2s klare og kontante profil. Der er stadig pæn afstand til den folkelige hygge, og DR 2s morgenflade bliver mit valg, når der skal ses fjernsyn så tidligt på dagen.

Men andet vil til gengæld ikke blive mit valg, som det ser ud nu. Programmet Dagen, der i eftermiddagstimerne tilbyder sig som et såkaldt Nyhedsshow med nyheder, kulturdebat og to friske værter Jakob Illeborg og Frederikke Ingemann er ikke kommet heldigt fra start.

Faktisk illustrerer programmet på rammende vis de mediemæssige faldgruber, DR 2 står over for. Værterne er for fjollede og fylder for meget, samtalerne virker uforberedte i tirsdags spurgte Illeborg en gæst: Er du sexolog? Hvilket en vært nok burde have undersøgt på forhånd, og mens man mærker bestræbelsen efter at signalere dynamisk spontanitet, er resultatet først og fremmest kaotisk. Eksemplificeret ved en opfindelse kaldet Speakers Corner, hvor en gæst skal ytre sig personligt, hvilket forleden faldt ganske til jorden, da en skuespiller forsøgte at forklare, hvordan man kreativt kan lære at regne. End ikke værterne forstod budskabet, og Dagen skal strammes op, gæsterne skal tages mere alvorligt, og man kan kun sende denne inderlige bøn til ledelsen: Lad nu være med at begå den klassiske fejl og tro, at tv-værter skal fylde det hele, afbryde konstant og kravle halvvejs ind i kameraet af skræk for ikke at kede nogen. Jakob Illeborg har tendenserne, og det er langtfra god DR 2-stil. Her vil vi tiltales som voksne, forstandige mennesker.

Egentlig vil vi også gerne tiltales af voksne mennesker, og man kan diskutere, om den purunge Thor Möger Pedersen er manden til at styre det nye debatprogram Gadens parlament. Nok er han tidligere skatteminister, men det garanterer ikke myndighed på andre fronter, og der er et strejf af skole-tv over hans optræden. Debutaftenen var henlagt til Scania i Randers, hvor folk omgivet af lastbiler diskuterede uddannelsessnobberi og manglende respekt for håndens arbejde. Idéen er fin og velkendt. Tag ud i landet og lad menigmand tale, men skal det virke, skal Möger Pedersen bidrage med langt mere autoritet. Foreløbig nøjes han med at fordele taletid med bemærkningen det er i orden efter hvert indlæg, og der mangler i dén grad intensitet. Den kan komme, men man undrer sig jo over, at en så urutineret mand sættes i spidsen for et debatprogram, alene fordi han er en kendt politiker.

Specielt fordi DR 2 normalt har stor sans for personlighedens betydning. I modsætning til søsterkanalen DR 1, hvor den begavede samtale og det skarpe interview længe har været i frit fald, har DR 2 virkelig samlet gode folk. Martin Krasnik er vendt tilbage til Deadline, Steffen Gram har forladt USA og er blevet nyhedsvært (hvilket længe har syntes oplagt), og Anders Lund Madsens Dårligt nyt er blevet en del af den satiriske profil. Det er de skarpeste og mest originale tv-personer, der samles på DR 2, og efter denne første uge kan man ånde nogenlunde lettet op.

DR 2 fremstår stadig klogere end de fleste, og det ser ud til, at man har bevaret det meste af sin identitet. Men pas på. Der er tegn på følgagtighed, og tv-universet har sin helt egen suveræne evne til at degenerere på ingen tid. DR 2 er vores vigtigste tv-halmstrå, og vi klamrer os til det. Den status forpligter, og nu må man for min skyld gerne stå stille meget længe. Der er fornyet nok.