Anmeldere: Knausgård-udstilling er genial

Forfatterens debut som kurator roses for at vise ukendte sider af kunstneren Edvard Munchs værk. På udstillingen i Oslo vises næsten 150 malerier

I Dagbladet skriver kritikeren Arve Rød, at udstillingen viser, at Knausgård tænker som en maler. Karl Ove Knausgård fortalte selv til pressevisningen, at han er misundelig på de kunstnere, der udtrykker sig på lærred.
I Dagbladet skriver kritikeren Arve Rød, at udstillingen viser, at Knausgård tænker som en maler. Karl Ove Knausgård fortalte selv til pressevisningen, at han er misundelig på de kunstnere, der udtrykker sig på lærred. . Foto: Astrid Dalum/Ritzau Foto.

I går åbnede den længe ventede udstilling ”Mot skogen – Knausgård om Munch” på Munchmuseet i Oslo. Her samles to af den norske kulturverdens største stjerner, når Karl Ove Knausgård for første gang debuterer som kurator med en udstilling af landets mest berømte maler, Edvard Munch. Og ifølge de norske anmeldelser er der god grund til at besøge museet på Tøyen.

VG’s Børre Haugstad kalder Knausgårds udvalg en genistreg, fordi udstillingen samler en række mindre kendte værker til at beskrive en periode i malerens liv, der sjældent kommer frem. Seks af de 143 værker har aldrig været udstillet før, og mange har ikke været på museum siden 1927.

Udstillingen fokuserer på den periode i Munchs liv, hvor han begyndte med lysere og dekorative naturmotiver frem for de dybe, sjælelige menneskeskildringer – hvor ”Skriget” fra 1893 er det mest kendte.

”Udstillingen rendyrker Munchs ’alkoholfri’ periode (…), udelader næsten alle Munchs mest kendte og ikoniske værker og lykkes på suveræn vis at skildre en anden og for mange ukendt maler. Publikum møder en Munch, der stråler i sine mange lyse, koloristiske varianter,” skriver Børre Haugstad.

I Dagbladet skriver kritikeren Arve Rød, at udstillingen viser, at Knausgård tænker som en maler. Karl Ove Knausgård fortalte selv til pressevisningen, at han er misundelig på de kunstnere, der udtrykker sig på lærred.

”Maleriet er så direkte sammenlignet med skrivningen, som må gå ad så mange omveje,” sagde han ifølge Dagbladet.

Arve Rød roser udstillingens minimalistiske stil, hvor eksempelvis påklistrede vægtekster med information og årstal er skåret fra. Man får ikke en gang maleriets titel at vide.

”Dermed bliver ’Mot skogen’ en dynamisk og vital blanding af skitseprægede malerier, overraskende motiver og skjulte perler,” lyder det i Dagbladet.

Også Aftenpostens Kjetil Røed er begejstret over minimalismen.

”Der er lagt op til, at du skal gå fra billede til billede uden forklarende krykker (…). Det er ikke en revolution af en udstilling, men en stille og rolig afdækning af en gådefuld og tvetydig Munch,” skriver Kjetil Røed i anmeldelsen.

Samtidigt med udstillingen udgiver Knausgård bogen ”Så mye lengsel på så liten flate” om Norges største maler. Og den får ikke helt så rosende ord med på vejen. Bogen fokuserer på samme vis som udstillingen på mindre kendte perioder af Munchs liv, men lykkes ifølge anmelderne ikke at slippe lige så godt afsted med at beskrive ham frigjort fra de ikoniske malerier og storhedstiden.

”Litterært er Knausgård på det jævne uden de helt store højder. Af og til kan han også fremstå på grænsen til det banale,” lyder det eksempelvis i VG.

Udstillingen kan ses til og med den 8. oktober i Oslo. Bogen er udgivet på forlaget Oktober.