Prøv avisen

Anmeldere vildt uenige om Hvidsten Gruppen

Anne Grete Bjarup Riis' debutfilm udråbes både til "verdensklasse" og "dræbende kedsommelig"

Sjældent har en dansk film fået så stor omtale i medierne før premieredagen som Hvidsten Gruppen. Og sjældent har anmelderne været så uenige om filmens kvaliteter.

På premieredagen byder de danske medier både på top- og bundkarakterer, og stort set hele den seksstjernede skala kommer i spil.

Kristeligt Dagblad smider alle seks stjerner på bordet og udråber filmen til "danmarkshistorie i verdensklasse".

- Den er spændende og bevægende, selvom man kender historien, skriver avisens anmelder Søren Hermansen om fortællingen om modstandsgruppen fra Hvidsten Kro mellem Mariager og Randers.

Gruppen var under Anden Verdenskrig specialiseret i at modtage våben, ammunition og sprængstof, som engelske fly kastede ned fra luften.

Helt i den modsatte grøft kalder Ekstra Bladets Henrik Queitsch filmen for "dræbende kedsommelig" og nøjes med at give to stjerner.

Samme karakter stanges ud af B.T.'s Steffen Jungersen, som ligeledes mener, at filmen er "jævnt kedelig" og "sært uvedkommende".

- Primært fordi den er tungere i bagpartiet end en elefant med forstoppelse, konstaterer han.

Børsen giver ligeledes to stjerner, mens MetroXpress svinger sig op på tre, selvom filmen er "alt for sentimental".

Samme anke findes man hos Jyllands-Posten og Politiken, som dog begge uddeler fire stjerner, hvilket også er karakteren hos Berlingske.

- Producenten Regner Graasten har satset stort og dristigt, og der er kommet en film ud af satsningen, som meget vel kan blive et nationalepos, skriver Jyllands-Postens Johs. H. Christensen.

En lignende begejstring finder man hos Politikens Sophie Engbjerg Sonne.

- Næsten helt uden action får Anne-Grethe Bjarup Riis skabt en fortælling, der virker langt mere troværdig i sin skildring af livet under krigen, end det store udstyrsstykke "Flammen og Citronen", skriver hun.