Prøv avisen

Anmelderne overgiver sig stadig til Knausgårds kamp

Norske Karl Ove Knausgård fortsætter med at imponere de danske anmeldere med tredje bind af sit selvbiografiske romanprojekt. -- Foto: Leif Tuxen.

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård bjergtager atter anmeldere med tredje bind af "Min kamp"

"Det gør altså ikke noget, at der ikke var flere tilhørere," sagde Karl Ove Knausgård og sendte den skuffede pressechef fra Lindhardt og Ringhof et forkølet smil. Det var på bogmessen i Forum i 2005, hvor hans bestsellerdebut, "Ude af verden", netop var udkommet på dansk, og kun en lille snes tilhørere var dukket op. I dag kan forlagsfolkene på Lindhardt og Ringhof roligt glæde sig over at udgive Knausgård, der i mellemtiden er blevet Skandinaviens mest omtalte forfatter.

I denne uge udkom den danske oversættelse af Knausgårds tredje bind i hans store selvbiografiske romanprojekt, "Min kamp", på i alt seks bind. De to første fik de danske anmeldere til at finde de store superlativer frem. Spørgsmålet har været, om han kunne holde niveauet. Og det kan han tilsyneladende. For romanen, der igen dykker ned i barndommens land og det svære forhold til faderen, vækker igen begejstring over en bred kam.

"Hvad jeg har sagt om de første, gælder også for dette tredje bind af 'Min kamp': Underholdnings-, refleksions- og litteraturværdien er tårnhøj," skriver Politikens Marie Tetzlaff, der kalder bogen et mesterværk og kvitterer med seks hjerter.

I Weekendavisen hæfter Bo Bjørnvig sig ved Knausgårds evne til at "skrive som engel", der har "absolut gehør for den gode historie. Det er alt sammen smukt tilrettelagt og en fryd at læse – og et formidabelt vellykket hævntogt" (mod faderen).

Mindst lige så begejstret er Informations Lilian Munk Rösing, der opfordrer til "at kaste sig grådigt på sofaen med endnu en Karl Ove-bog":

"Knausgårds suveræne skriverige bliver for læseren et herligt læserige med mindelser om barndommen," konkluderer hun.

I Berlingske mener Per Krogh Hansen, at tredje bind er bedre end forgængeren og "stort set" på højde med første bind:

"Knausgård fortæller sin historie fra den lille Karl Oves perspektiv. Han genskaber miljø, personer og situationer i et forløb, som primært er episodisk i sin opbygning, og som hen over de små 500 sider får skildret udviklingen fra barn til teenager uden store spring eller sammenfatninger. Kun ganske få steder går den voksne Knausgård ind og lader sin undren over faderens megen vrede komme til udtryk. I det hele taget er noget af det, der gør bind tre mesterligt, skildringen af afstanden mellem børn og voksne."

Mere forbeholden er Jyllands-Postens Jon Helt Haarder, der med fire stjerner trods alt finder det umagen værd at stave sig igennem de detaljerede og "velorkestrerede" barndomserindringer:

"'Min kamp' er ofte lang og omstændeligt detaljeret i spyttet. Det gælder også nr. 3, hvor dette på grund af den mere traditionelle, kronologiske opbygning træder tydeligt frem. Men for mig at se er der hele tiden sult til stede."

Karl Ove Knausgård sidder stadigvæk i Malmø og skriver på sidste bind af sit selvbiografiske storværk. Men til de meget sultne kan det oplyses, at fjerde bind af "Min kamp" allerede udkommer på dansk i august.

ohrstrom@k.dk