Annika Aakjær går i kødet på konventionerne væbnet med humor og håb

Hun begyndte livet som en lidt ensom outsider i en nordjysk flække, men har siden slået sit navn fast som en kulturpersonlighed, der taler højt om de ting, andre tier om. Onsdag den 6. juli fylder sanger og skuespiller Annika Aakjær 40 år

Annika Aakjær har haft stor succes som sangskriver og skuespiller, men hun bærer også på nedture som en alvorlig stress-diagnose og et album, der blev droppet kort før udgivelse.
Annika Aakjær har haft stor succes som sangskriver og skuespiller, men hun bærer også på nedture som en alvorlig stress-diagnose og et album, der blev droppet kort før udgivelse. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Hun vækker opsigt i gadebilledet, på scenen og i kulturlivet med sit viltre hår i varierende røde nuancer og en påklædning, der ofte favner hele farvepaletten - gerne suppleret af et par overdimensionerede solbriller. Det samme gælder, når hun synger om menstruationens berygtede dag nummer to foran et publikum, der vrider sig i sædet af lige dele morskab og pinagtighed, eller når hun i taler og debatindlæg går forrest i anden bølge af MeToo-bevægelsen og kampen mod sexisme i musikbranchen.

Annika Aakjær er ikke bange for at gå i kødet på konventionerne. Gennem mere end et årti har hun slået sig fast som sanger og skuespiller på den danske musik-, film- og teaterscene, og ikke mindst som en kulturpersonlighed, der er ualmindelig god til at bryde tabuer. Onsdag fylder hun 40 år.