For Ariana Grande er Gud en kvinde

Den amerikanske popstjerne Ariana Grande tog et opgør med sine katolske rødder, da hun var teenager. I dag finder hun styrke i jødisk mystik og bruger Gud til at fremme en feministisk dagsorden

Ariana Grande er på ingen måde vokset fra at stå på en scene, hvor hun debuterede som otteårig. Til gengæld ville hun ikke længere være katolik, da hun som teenager følte, at der ikke var plads til hendes storebror, Frankie. – Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix.
Ariana Grande er på ingen måde vokset fra at stå på en scene, hvor hun debuterede som otteårig. Til gengæld ville hun ikke længere være katolik, da hun som teenager følte, at der ikke var plads til hendes storebror, Frankie. – Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ariana Grande svinger hofterne rytmisk fra side til side. Hun står i høje hæle midt på en planet, der ligner jordkloden, i musikvideoen til sit megahit ”God is a woman” fra 2018. I videoen er den ellers lille popstjerne blevet forstørret så meget, at hendes overkrop stikker op over et sfærisk lag.

”Du ved, at Gud er en kvinde,” synger hun og ligner selv, som hun står der og troner på Jorden, den kvindelige gud, hun synger om.

Og det giver god mening. For Ariana Grande er kæmpestor i popmusikkens verden. Siden hendes debutsingle i 2013 ”Yours Truly”, en sød, doo-wop-inspireret sang, har Ariana Grande igen og igen cementeret, at hun er én af poppens største ikoner og hitmagere. Især hendes fjerde og femte album, ”Sweetener” og ”Thank U, Next”, var både kommercielle verdenssucceser og kritiker-darlings. Sidstnævnte album vandt hun en Grammy for.

Hendes profil på det sociale medie Instagram vidner også om hendes massive publikumssucces. For her har den amerikanske superstjerne 195 millioner følgere. Mellem de utallige selfies af Ariana Grande støder man en gang imellem på fotografier af en mand, der ligner Ariana Grande, og som har haft kæmpeindflydelse på både sangerindens karrierevalg og hendes religiøse tilhørsforhold. Det er hendes halvstorebror Frankie Grande. Man kan på sin vis sige, at det er hans skyld, at Ariana Grande nogensinde kunne finde på at udgive en sang, der blæser så meget på religiøse normer, at hun omtaler Gud som en kvinde.

Det lå ikke i kortene. Ariana Grande, hvis forældre har italienske rødder, blev nemlig født den 26. juni i 1993 i et katolsk hjem. Sammen med sin 10 år ældre halvbror voksede hun op i Boca Raton i Florida. Som lille betød Frankie Grande meget for sin søster. Hun ligefrem tilbad ham, har hun fortalt til den engelske avis The Telegraph. Så da Frankie begyndte at interessere sig for at danse og spille skuespil, tænkte Ariana Grande:

”Okay, jeg går ud fra, at det er sejt, så må jeg hellere i gang.”

Hun begyndte at se gamle musicals og kopiere danse og sange med sine veninder. Hun blev en del af en lokal teatertrup, og som otteårig havde hun sin første hovedrolle som Annie i en professionel musicalproduktion af samme navn.

På hjemmefronten var der langtfra samme glade stemning som i de fleste musicals. Da Ariana Grande var ni år, blev forældrene skilt. Det resulterede i, at den lille pige blev endnu mere optaget af de fantasiverdener, som sangen og skuespillet kunne tilbyde. I dag mener hun, at det var en slags flugt fra virkeligheden, så hun ikke skulle forholde sig til, at hendes forældre skulle skilles.

Efter skilsmissen blev Grande boende hos sin mor sammen med Frankie. Hun fik en agent, men sideløbende med at hendes karriere lige så stille tog fart, oplevede hun, at hun begyndte at tvivle på den katolske kirke. Det var blandt andet den tidligere pave Benedikt XVI’s kritik af ”Harry Potter”-bøgerne i 2005, der fik Grande til i en tidlig alder at genoverveje sit religiøse tilhørsforhold. I en officiel skrivelse kritiserede den tidligere pave ”Harry Potter”-bøgerne for at være farlige for børn og korrumpere deres forhold til Gud.

Men dråben, der fik bægeret til at flyde over, var, da broderen Frankie, som dengang var i begyndelsen af 20’erne, sprang ud som homoseksuel. Ariana Grande følte ikke længere, at den katolske kirke accepterede Frankie.

”Da min bror fik at vide, at Gud ikke elskede ham, tænkte jeg: ’Det er ikke okay,’” har hun fortalt til The Telegraph om afskeden med katolicismen.

Med storebroderen i hånden gik den 12-årige Ariana Grande ned til den lokale afdeling af Kabbalah Centre, som er en verdensomspændende organisation, der har hovedsæde i Los Angeles. Organisationen dyrker kabbala, der er en gammel mystisk tradition inden for jødedommen, som blomstrede op i middelalderen, og som bygger på en opfattelse af, at Gud og de hellige skrifter ikke kan opfattes fuldt ud ved traditionelle religiøse studier. En dybere indsigt kan opnås ved forskellige teknikker, blandt andet gematria, en form for numerologi.

Kabbalah Centre, som Ariana Grande og broderen blev en del af, dyrker ikke helt traditionel kabbala og opfattes derfor også af nogle som kontroversiel. Organisationen blev oprettet af den amerikanske rabbiner Philip S. Berg i 1970 og tilbyder alle uanset tro en blanding af new age-bevægelsernes fokus på individualisme og selvrealisering og den jødiske mystiks lovning om et tæt og dybt bånd til Gud.

Den kombination har åbenbart tiltalt Grande-søskendeparret, der har været en del af Kabbalah Centre i 15 år. Til at begynde med kan det også være, at det hjalp lidt på de unge stjernefrøs beslutning, at Kabbalah Centre allerede havde prominente kendismedlemmer som Madonna, Demi Moore og Elizabeth Taylor. Men glad virker Ariana Grande i hvert fald stadig til at være for sit valg.

”Siden dengang (hun tilsluttede sig Kabbalah Centre, red.) har mit liv udfoldet sig på en virkelig smuk måde, og jeg tror, at det har en del at gøre med de redskaber, jeg har lært gennem kabbala,” har hun udtalt til The Telegraph.

Og i 2015 luftede hun en ny tatovering. På sin højre hånd havde hun fået tatoveret tre hebraiske bogstaver, der oversættes til ”dalet lamed aleph”, som inden for kabbala betyder ”beskyttelse fra onde øjne og misundelse”.

Ariana Grande er i interviews tilbageholdende med at forklare, hvad det er for redskaber, hun konkret har fået fra kabbala-traditionen, men forklarer det således:

”Man skal tage et øjeblik, trække vejret og genoverveje, hvordan man vil håndtere eller reagere på en situation eller udfordring, eller hvordan man håndterer en negativ person i sin omgangskreds.”

Det er ikke til at vide, om Grandes succes rent faktisk skyldes medlemskabet i kabbala-bevægelsen, men mere og mere succesfuld er hun i hvert fald blevet. Hendes amerikanske gennembrud var, da hun som 15-årig i 2009 var med i tv-serien ”Victorious” på Nickelodeon, en amerikansk tv-kanal for børn. Verdensgennembruddet kom som nævnt i 2013, da hun gik over til musikken, som altid var det, der lå hendes hjerte nærmest.

For dem, der ikke allerede vidste, hvem Ariana Grande var, kom hun for alvor på alles læber i 2017, da hun ufrivilligt blev centrum i en katastrofe. Hun havde netop spillet den sidste sang til en koncert på Manchester Arena, da en terrorist sprængte en bombe, mens koncertgæsterne var på vej ud fra arenaen. Til Ariana Grandes koncerter kommer der især mange børn. 22 koncertdeltagere blev dræbt, og 64 blev såret. Halvdelen af dem var børn. Grande aflyste resten af turnéen, lukkede og slukkede for karrieren i et år og lider i dag af ptsd på grund af hændelsen.

I anledning af den tredje årsdag for terrorangrebet skrev Ariana Grande således på Instagram den 22. maj 2020:

”Der går ikke en dag, hvor det (terrorangrebet, red.) ikke har indflydelse på jer og os alle sammen. Jeg vil tænke på jer hele ugen og weekenden. Mit hjerte, mine tanker og bønner er altid med jer.”

Men Ariana Grande vil stadig være en normal popstjerne, som hun sagde i det amerikanske talkshow The Tonight Show Starring Jimmy Fallon i 2018, hvilket var det første interview hun medvirkede i siden terrorangrebet. Og en popstjerne med et budskab, der nok ikke er pave Benedikt XVI's kop te. Til Twitter-spørgsmål fra fans om, hvad ”God is a woman” handler om, svarede Grande nemlig:

”Seksuel frigørelse for kvinder.”

Og det bliver hurtigt tydeligt, når man kaster et blik på sangteksten. Især når Grande synger:

”Baby, læg mig ned og lad os bede, jeg fortæller, hvordan jeg kan lide det, hvordan jeg vil have det.”

Sangen optrådte hun med til MTV Video Music Award-show i 2018, hvor hun var nomineret i fem forskellige kategorier. Selvom det var hendes bror, Frankie, der på mange måder har været en katalysator for de store beslutninger i hendes liv, så var det de kvindelige medlemmer af sin familie, hun havde taget med på scenen.

Hun var således omgivet af sin mor, mormor og kusine.

Rettet den 12. august 2020 kl. 11.00: Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at den tidligere pave Benedikt XVI er død. Det er forkert. Han er født i 1927 og lever stadig. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.