Arken ude af kurs: Leder udpeges som hovedansvarlig for ”intimiderende arbejdsklima”

20 medarbejdere kritiserer arbejdsforholdene på kunstmuseet Arken. Kritikken er udtryk for generelle ændringer på museerne i denne tid

20 medarbejdere har i et anonymt brev klaget over en leder på Arken. Vedkommende skulle angiveligt have været hovedansvarlig for intimiderende arbejdsklima.
20 medarbejdere har i et anonymt brev klaget over en leder på Arken. Vedkommende skulle angiveligt have været hovedansvarlig for intimiderende arbejdsklima. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.

Udefra set er Arken i topform: Kunstmuseet, der, dengang det blev bygget, ikke opnåede fredningsmyndighedernes tilladelse til at blive placeret direkte ud til Køge Bugt, er takket være fondenes velvilje og direktionens visioner blevet fritskrabet og er nu omringet af vand hele vejen rundt som en ø, man kun kan få adgang til via broer. Arken er blandt Danmarks 10 mest besøgte museer og synes at være den fuldkomne succes med den ene seværdige, forskningsbaserede udstilling efter den anden. I år fejrer kunstmuseet på Vestegnen sit første kvarte århundrede. Der er således meget at fejre, men nu er der kommet malurt i bægret.

I fredags sendte 20 anonyme medarbejdere fra flere faggrupper på Arken en klage med en stærkt formuleret kritik af et angiveligt sexistisk og undertrykkende arbejdsmiljø, som fylder medarbejderne med frygt. Fyringen af overinspektør Naja Rasmussen, som afløste Stine Høholt i 2020, efter at sidstnævnte var tiltrådt stillingen som direktør for Kunstmuseum Brandts i Odense, indgår angiveligt som bagtæppe for medarbejdernes utilfredshed med forholdene på Arken.

I en pressemeddelelse udsendt af Arken i går henvises der til et møde mellem Arkens medarbejdere, arbejdsmiljøkonsulenthuset Crecea og Arkens direktør, Christian Gether, som fandt sted i tirsdags under ledelse af en erhvervspsykolog. Christian Gether siger i pressemeddelelsen, at ”det er altafgørende for Arken, at medarbejderne føler sig godt tilpas, føler sig hørt, set og respekteret. Derfor har vi sat en grundig udredningsproces i gang, hvor hver en sten vil blive vendt og alle medarbejdere lyttet til”. Processen skal ”føre frem til heling af de sår, som er skabt”.

Bestyrelsesformanden er den afgående Ishøjborgmester Ole Bjørstorp (S), der supplerer med, at ”problemerne skal løses så hurtigt, som det lader sig gøre”, mens medarbejderrepræsentanten Kim Jeilman fra Arkens samarbejds- og arbejdsmiljøudvalg giver udtryk for, at medarbejderne ”ser positivt på, at processen med en ekstern undersøgelse allerede er sat i værk”. Kritikken kommer bag på både bestyrelsen og direktionen, fordi Arken i de årlige såkaldte APV (arbejdspladsvurderinger) ligger helt i top. En enkelt leder, der er placeret lige under direktøren, udpeges i det anonyme brev som en af de hovedansvarlige bag det intimiderende arbejdsklima.

Problemerne på Arken kommer frem i lyset, få måneder efter at alvorlige medarbejderklager over et sexistisk og usundt arbejdsmiljø på ARoS i Aarhus førte til, at den norskfødte direktør Erlend Høyersten måtte gå af i juni. Han er nu blevet erstattet af en ny direktør, den britiskfødte Rebecca Matthews. Arken benytter det samme arbejdskonsulentfirma, som ARoS gjorde brug af, til at forestå undersøgelserne af arbejdsmiljøet på kunstmuseet på Vestegnen.

Problemerne på de to kunstmuseer er udtryk for nogle mere generelle og strukturelle ændringer af kunstmuseerne, der i dag skal være smartere, hurtigere og friskere end tidligere. I de senere år har en presset økonomi, en stigende afhængighed af fondsmidler og en ensidig optagethed af at optimere besøgstallene nok ændret deres eksistensberettigelse. Fra at være mere forsknings- og samlingsorienteret, altså kunstfagligt orienteret, bliver der i dag lagt stadig mere vægt på kunstmuseets ansigt udadtil, således at presse- og formidlingsafdelinger sammen med økonomiafdelingen tildeles stadig mere magt.

Lisbeth Bonde er cand.mag. i litteratur og kunsthistorie. Hun skriver anmeldelser og kommentarer for Kristeligt Dagblad.