Arkitekten med den åndelige overbygning

Overdådigt billedværk fortæller om USA's største arkitekt, Frank Lloyd Wright, og hans vision om organisk arkitektur

En af Frank Lloyd Wrights berømteste bygninger er Guggenheim Museet i New York. Den nye bog er forfattet på både engelsk, tysk og fransk og fortæller blandt andet om den berømte arkitekts rodfæstethed i amerikansk romantik og trancendentalisme. Fotos: Scanpix.
En af Frank Lloyd Wrights berømteste bygninger er Guggenheim Museet i New York. Den nye bog er forfattet på både engelsk, tysk og fransk og fortæller blandt andet om den berømte arkitekts rodfæstethed i amerikansk romantik og trancendentalisme. Fotos: Scanpix. Foto: Scanpix.

Hans arkitektur er repræsenteret i næsten hele USA, og han står bag nogle af det store lands berømte bygninger.

Bedst kendte er Guggenheim-museet på Manhattan i New York og privatboligen Fallingwater nær Pittsburgh i Pennsylvania, der er blevet kaldt det bedste udtryk for amerikansk arkitektur nogensinde.

Men også mange mindre steder kan prale af bygninger af arkitekten, designeren og forfatteren Frank Lloyd Wright (1867-1959), som tillige er foreviget i Simon & Garfunkels sang fra albummet ”Bridge over Troubled Water”.

Nu fortæller en overdådig udgivelse fra forlaget Taschen hele historien om Wright, der designede over 1000 bygninger, heriblandt skoler, hoteller, kontorbygninger, museer og kirker.

Han voksede op i en familie af præster, lærere og landmænd, og slægtens religiøsitet smittede af på Wright:

”Han blev opdraget med bøger og læresætninger af det 19. århundredes transcendentalister Ralph Waldo Emerson, Walt Whitman og Henry David Thoreau, og han respekterede deres åndelige og romantiske værdier samtidig med, at han omfavnede de videnskabelige landvindinger i det 20. århundrede,” skriver bogens forfatter, Bruce Brooks Pfeiffer.

Wright var hele sit liv medlem af den unitariske kirke og stod bag opførelsen af hovedkvarteret Unity Temple i Oak Park, Illinois.

Arkitekten sagde selv om bygningen, som har arbejdede på i årene 1905-1909, at det var her, han stoppede med at være en arkitekt med fokus på struktur og blev en arkitekt, der havde fokus på rum.

Mange arkitekter betragter Unity Temple som en af verdens første moderne bygninger, fordi den er konstrueret af kun ét materiale: beton.

Før Wright bestod amerikansk arkitektur mestendels af en sammensætning af flere materialer og et misk-mask, mener kritikere, af stilarter fra ”Den Gamle Verden” i Europa. Med Wright fik USA sin egen nationale arkitektur; arkitekter, der lod sig inspirere af Wrights unitartempel, er Mies van der Rohe og Frank Gehry.

Wright var optaget af samspillet mellem natur og arkitektur, ikke mindst på grund af sin opvækst blandt landmænd, og han lagde navn til en række såkaldte ”præriehuse”, der omdefinerede privatboligen i USA.

En kongstanke hos ham var tilgængelige indre rum, der ikke skulle brydes af tunge døre, men højst af lette skillevægge, så familien kunne være sammen i storrum. Han fandt imidlertid også inspiration i Japan i sin udforming af privathjem med karakteristisk lange, lavt placerede vinduespartier og et nærmest pagodeagtigt ydre udtryk.

Hans organiske arkitektur, der lægger stor vægt på naturlige materialer, fik sit måske fineste udtryk i ”Fallingwater”, hvor vandfald er integrerede i grundplanen.

Mennesket skulle ikke betragte naturen, men leve med den, mente Wright, som satte nye standarder for samspillet mellem stål og glas i bestræbelsen på at skabe gennemsigtige hjem.

Nyt på Wrights tid, og i harmoni med idealet om at forene det indre og ydre, var det også, at arkitekten insisterede på at have ansvaret for både bygningens arkitektur og den indvendige indretning.

På klassisk amerikansk vis stræbte Wright efter en demokratisk arkitektur med respekt for naturen og med plads til menneskeligt samliv.

På privatfronten var samlivet dog en tand mere kompliceret, for med tre ægteskaber og en spektakulær mordbrand på en af Wrights tegnestuer (der dog ikke var arkitektens skyld) var han jævnligt i overskrifterne.

I 1991 hædrede den landsdækkende amerikanske arkitektforening ham som den største amerikanske arkitekt nogensinde. I dag henter nye arkitekter inspiration fra Wright - blandt andet i hans vinterhjem, Taliesin West i Arizona, der huser Frank Lloyd Wright School of Architecture.