Arrogant formidling

Dokumentarfilmen Det arabiske initiativ på CPH:DOX-festivalen falder til jorden, medmindre målgruppen er de i forvejen indviede

Det Arabiske Initiativ kunne have været en fantastisk dokumentarfilm.

Men jeg er nødt til at sige, at instruktør Lotte Mik-Meyer smider en oplagt mulighed for forståelse mellem den danske og den egyptiske offentlighed på gulvet for alene at henvende sig til de i forvejen indviede mellemøsteksperter. Og hvorfor det skal hæve filmen op til en indstilling til Danish Dox Award under den igangværende filmfestival CPH:DOX festival, er mig ubegribeligt.

Filmen åbner og slutter med, at professor, dr. phil. og islamekspert Jakob Skovgaard-Petersen får overrakt Ebbe Munck-prisen, som gives for en anerkendelse af en fremragende akademisk indsats kombineret med praktisk. Hverken i den ene eller den anden ende af den en time lange film afsløres det, hvorfor han får prisen.

Man kan dog med nogen sikkerhed formode, at det er hans indsats i den egyptiske hovedstad Kairo før, under og efter Muhammed-krisen, der udløser begivenheden. Jakob Skovgaard-Petersen var i årene 2005-2007 direktør for Dansk-Egyptisk Dialog Institut i Cairo. Instituttet er en del af regeringens arabiske initiativ. Men det skal man vide, for hvis man tager filmens titel for pålydende, så udgør instituttet det eneste initiativ.

Og sådan er det stort set hele vejen igennem.

Filmen krydsklipper mellem Cairo-billeder, familielivet i en lejlighed i storbyen, en gruppe danske præster på studiebesøg hos en række eksperter i islam og politik samt Jakob Skovgaard-Petersen, som forklarer henholdsvis danskere og egyptere om hinandens synspunkter.

Ingen andre end de egyptiske eksperter præsenteres med navn. Hverken Jakob Skovgaard-Petersens familie, de danske præster eller de egyptiske journalister, direktøren møder over en vandpibe filmens absolut bedste scene.

Og derfor bliver filmen ligegyldig den tager ikke hverken sit publikum eller sit emne alvorligt eller også formoder instruktøren, at danske og udenlandske seere er helt på det rene med, hvad det arabiske initiativ indeholder, hvad Muhammed-krisen betød i Egypten, hvordan egyptisk politik fungerer i al almindelighed, og hvordan man lever som dansk familie i et arabisk land.

Men når jeg alligevel vil give filmen to stjerner frem for ingen, er det fordi, man glimtvis kan se, hvilken helt og aldeles blændende formidler Jakob Skovgaard-Petersen er. Både i forhold til et dansk publikum her danske præster på kursus hvor han skoser danske redaktører for ikke at gide sætte sig ind i deres stof under Muhammed-krisen og bare opfatte islam som en stivnet størrelse, der ikke har ændret sig siden Muhammeds tid. Og i forhold til egyptiske meningsdannere blandt andet tre journalister med hvem han diskuterer, om de har respekt for andre religioner end islam, når de hævder, at det er islamiske lærde, der definerer, hvad der er religion, og at der kun er tre af slagsen i verden. Hvorfor handler filmen dog ikke meget mere om det?

Instruktøren og filmens hovedperson deltager i morgen i et debatarrangement om Dialoginstituttet og om kulturkløfter og konfliktløsning i forholdet mellem Vesten og den islamiske verden, i Cinemateket kl 20.Festivalen CPH:DOX fortsætter til den 16. november. Flere oplysninger på www.cphdox.dk.

Det arabiske initiativ: Instruktion: Lotte Mik-Meyer. 58 minutter. Barok Film.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk