Prøv avisen

Astrid Lindgrens datter kritiserer film om sin mor: "Den kunne aldrig være lavet, da hun var i live"

Karin Nyman, Astrid Lindgrens datter. – Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

I et interview med magasinet Tidningen Vi deler Astrid Lindgrens datter sin frustration over, at en film handler om hendes mors privatliv, 20 år før hun bliver berømt for sine bøger

Da den svenske forfatter Astrid Lindgren var 18 år, begyndte hun at arbejde som journalist for avisen Vimmerby Tidning. Her indledte hun en affære med avisens 30-årige redaktør Reinhold Blomberg, der var gift.

Astrid Lindgren blev gravid og tog i 1926 til København for at føde sønnen Lars, der blev sat i plejefamilie hos en dansk kvinde.

Men denne del af Astrid Lindgrens liv er ikke en, der kan fortælles, siger forfatterens datter, den 84-årige Karin Nyman:

”Mor sagde ikke til nogen, ikke engang til os i familien, hvordan hendes forhold til Reinhold Blomberg havde været. Så der skal en masse kunstnerisk frihed til for overhovedet at kunne fortælle en historie om unge Astrid. Filmen kunne aldrig have været lavet, mens mor var i live,” siger hun til magasinet Tidningen Vi.

Filmen "Unge Astrid" er en fri fortolkning af begivenhederne i Astrid Lindgrens tidlige liv, og den tager blandt andet fat i hendes forhold til Reinhold Blomberg og den efterfølgende graviditet.

I interviewet med magasinet Tidningen Vi deler Karin Nyman sin frustration over, at filmen handler om Astrid Lindgrens privatliv, 20 år før hun bliver berømt for sine bøger:

”Som om det var det eneste interessante ved hende,” lyder det fra Karin Nyman.

Filmens instruktør, danske Pernille Fischer Christensen, svarer på kritikken i magasinet ved at fremhæve, at det er vigtigt at forstå, hvor kunstnere som Astrid Lindgren kommer fra:

”Det er kvinder som Astrid, deres livsvalg og kunst, der har banet vejen for det liv, vi kvinder kan leve i dag. Det er vigtigt, at vi husker de kvindelige forgængere, at vi forstår, hvor de kommer fra for at forstå vores egne liv og det, vi skal værne om.”

Filmen om Astrid Lindgren har premiere i Danmark den 21. februar næste år, men den kan ses i de svenske biografer fra den 14. september.