Prøv avisen

Bølge af bøger om Breivik er på vej

Der er allerede planer i støbeskeen om flere bøger omhandlende massakren i Norge. Foto: HO

Norges største forlag har planer om flere bøger om massemorderen Anders Breivik og hans ofre, og tragedien ventes at afføde mange bøger i broderlandet, men de største danske forlag ser tiden an

En fanatisk massemorder, unge idealistiske ofre og en bombe mod landets magtcentrum. Den norske tragedie rummer på uhyggelig vis alle krimiens elementer, ligesom den rejser et hav af etiske og politiske spørgsmål. Og Anders Heger, forlagsdirektør på Norges største forlag, Cappelen Damm, er heller ikke i tvivl om, at der vil udkomme mange bøger om Anders Breivik og hans ofre.

LÆS OGSÅ: Breiviks yndlingsblogger står frem

Der er ingen tvivl om, at vi vil komme til at udgive bøger om tragedien, og det tror jeg også, at mange andre norske forlag vil. Det er endnu for tidligt at konkretisere, hvilke bogprojekter vi vil udgive. Men jeg tror faktisk, at der vil komme en bølge af bøger inden for alle genrer de næste 100 år efter det her, siger Anders Heger og fortsætter:

Jeg kan sagtens forestille mig, at der vil blive skrevet romaner, noveller og fagbøger om højreekstremisme og retsstaten, ligesom jeg selvfølgelig også kan forestille mig, at der vil blive skrevet biografier om Breivik og øjenvidneberetninger fra Utøya. Det er klart, at der også vil være en række etiske spørgsmål at tage stilling til ved at udgive den slags. Men der er jo etiske spørgsmål knyttet til enhver bogudgivelse, siger han.

Herhjemme er de største danske forlæggere mere forsigtige.

Vi har overhovedet ikke tænkt i kommercielle baner i denne her sag, så vi har ikke sat noget i gang. Men jeg kan ikke udelukke, at det senere kan komme på tale at udgive en bog, hvis den kunne kaste nyt lys over tragedien, siger Johannes Riis, der er litterær direktør på Gyldendal.

Samme toner kommer fra landets næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof:

At dømme på interessen i aviser, netmedier og tv-stationer er der nok ingen tvivl om, at der rent salgsmæssigt er et marked for bøger om den norske tragedie. Men hvis vi skal udgive en bog om den, skal den bidrage afgørende med ny viden til alt det, der allerede er blevet fortalt. For vi vil ikke udgive en bog, der svælger pornografisk i ulykke. For sådan et forlag vil vi ikke være, siger Lars Boesgaard, direktør for Lindhardt og Ringhof.

Han er samtidig skeptisk over for bøger om og især af Anders Breivik:

Man kan sikkert finde danske forlag, der vil udgive dem, ligesom Jønke og Lundins erindringer er udkommet herhjemme. Men jeg vil ikke bidrage til at gøre forbrydere til mediestjerner, selvom de måske er det i forvejen, siger Lars Boes-gaard, der bakkes op af Jakob Kvist, der er kreativ direktør på PeoplesPress:

Jeg har et meget enkelt princip om, at hvis vi ikke gider have en forfatter med til forlagets julebanko, så gider vi heller ikke udgive bogen. Og derfor er det også udelukket, at vi ville udgive Anders Behring Breiviks eventuelle erindringer, siger Jakob Kvist.

ohrstrom@k.dk