Beethoven fejres på Herlufsholm

Den geniale komponist fejres i midten af juli med en række af hans betydeligste kammermusikalske værker

Herlufsholm er ikke bare en berømt kostskole, men et stykke Danmarkshistorie, hvis oprindelse går helt tilbage til Absalons tidsalder. For det var i 1135, at benediktinerklostret Sankt Peders Kloster blev grundlagt i Næstved. Det fik et lille århundrede senere navnet Skovkloster, og tre århundreder senere, i 1565, oprettede rigsadmiral Herluf Trolle og hans hustru, Birgitte Gøye, efter et mageskifte Herlufsholm Kostskole. De gamle bygninger emmer af atmosfære og danner en fornem ramme om, hvad der efterhånden har etableret sig som en af Danmarks mest spændende musikfestivaler: HICSUM – der står for Herlufsholm International Chamber Music Festival.

I år står den ugelange festival ikke overraskende i Beethovens tegn. Man fejrer 250-året for den geniale komponists fødsel med en række koncerter og har indbudt ensembler som den danske Nightingale Quartet – ikke mindst kendt for sine anmelderroste tolkninger af Rued Langgaards strygekvartetter – Trio Vitruvi og Henschel-kvartetten. Som solister kan man opleve den russisk-engelske fløjtenist Alena Walentin og den 31-årige russiske pianist Dmitry Ablogin.

Allerede den første aften præsenterer man to strygekvartet: Beethovens opus 95 med tilnavnet ”Serioso” og Mozarts nr. 21 i D-dur, et af hans mest livsbekræftende og seneste værker i genren, komponeret i 1789. Herefter forener festivalens to strygekvartetter sig for at opføre Niels W. Gades sprudlende strygeoktet i F-dur, opus 17. Mandag aften kommer Langgaard på programmet med sin 3. strygekvartet, og de følgende dage byder på kompositioner af Sjostakovitj, Bruckner, Schubert og Mendelssohn – sidstnævnte slutter festivalen af med sin strygeoktet opus 20, som man med sindsro kan kalde en genistreg af en teenager: Han var blot 16 år gammel, da han skrev det forunderlige værk.

Men Beethoven er naturligvis programsat alle seks aftener fra søndag til fredag, hvor man kan opleve den såkaldte ”Grosse Fuge”, opus 133.

Artiklen fortsætter under annoncen

Katrine Nyland Sørensen er festivalens konferencier. Hun taler med forskellige gæster hver eftermiddag kl. 16 i Klostergården, og ved aftenkoncerterne, der begynder kl. 19.30 i den fornemme festsal, giver hun optakt til programmet.

Som følge af coronakrisen er der ikke mange billetter i udbud. Det komplette program er på hjemmesiden ”hicsum.dk”.