Prøv avisen
Interview

Benny Andersens nye fødselsdagssang for voksne

Benny Andersens nye fødselsdagssang skal synges over melodien til ”Svantes lykkelige dag”.

Den folkekære digter har med sin hustru skrevet sit bud på en fødselsdagssang for de store

Det er en smule fjollet, når der synges hjemme venter mor og far til en fødselar på for eksempel 70. Det mener den folkekære digter og komponist Benny Andersen, der derfor i samarbejde med hustruen Elisabeth Ehmer har skrevet en ny fødselsdagssang for voksne.

Idéen opstod, da parret i foråret var på et ophold på refugiestedet San Cataldo i Italien, hvor en del danske kunstnere og videnskabmænd ofte søger til for at arbejde i fred.

Engang husede de tusind år gamle bygninger nonner, men nu er stedet indrettet som et moderne refugiumsted med blandt andet flygel og internetforbindelse. Og en dag fik Benny Andersen en mail fra en jysk korleder med en opfordring, han havde fået før:

Jeg tror faktisk, at jeg snart er blevet opfordret til at skrive en ny fødselsdagssang igennem et halvt århundrede. Det har jeg også forsøgt at lave, men det var aldrig rigtig blevet til noget. Men nu fik min kone, Elisabeth Ehmer, pludselig den idé, at man kunne skrive en sang, der kørte på ordet fødselar. Det satte os i gang. For på den måde undgik man at kludre rundt i for mange stavelser, hvis man skulle sætte lange navne ind i sangen, fortæller Benny Andersen og understreger, at hustruen også er medforfatter på sangen, som de to skrev i Italien.

Elisabeth Ehmer mente, at teksten skulle gå på en melodi, alle kendte, og hun foreslog Svantes lykkelige dag. Og snart var den nye tekst færdig til Benny Andersens gamle hitmelodi. Det passede med, at de kunne bruge sangen til at fejre forfatteren Benn Q. Holms fødselsdag. For han sad også på det gamle kloster og arbejdede.

Da vi sad og sang sangen sammen på San Cataldo, viste det sig, at den faldt på et knastørt sted. For alle mente, at man havde savnet sådan en fødselsdagssang for voksne. Og det gav os lyst til at sprede teksten ud, forklarer Benny Andersen, som håber, at mange vil få glæde af den nye sang.

Se, hvilken fødselar

vi her iblandt os har!

Dagen skal fejres med sang

vi er jo godt i gang.

Årene går nej, de spæner af sted

og vi andre følger med

Tænk under hvilke kår

mange må fejre år

langt væk fra dem de har kær.

Godt vi har dig så nær.

Det må vi fejre med endnu en tår,

og vi ses til næste år!

Ih, hvor vi har det godt

flaget det vajer flot.

Nu må vi skåle i flok,

vi er jo mange nok

Skål for det festlige midtpunkt vi har:

Vores kære fødselar!

Tekst: Benny Andersen/Elisabeth Ehmer

Melodi: Benny Andersen