Berigende Beethoven

Sjællands Symfoniorkester er en ungdommelig, sammentømret enhed, der i hænderne på Lan Shui gang på gang viser fornemt sammenspil

Sjællands Symfoniorkester afsluttede en miniturné rundt i fire sjællandske byer i tirsdags i en fuldstændig udsolgt koncertsal i det gamle radiohus. Det huser nu musikkonservatoriet, og det giver meget god mening, at Sjællands Symfoniorkester spiller der, for det er spækket med unge, talentfulde folk. Det gælder også koncertmestrene, og en af dem, Frederik Øland, var solist i Max Bruchs violinkoncert, og med sin gode ven og kollega fra Den danske strygekvartet, Rune Tonsgaard Sørensen, som koncertmester.

Selvom programmet var blevet opført tre gange tidligere, virkede Frederik Øland nu ikke helt tryg ved situationen og så tydeligt anspændt ud. Det smittede desværre af på hans tone, i hvert fald indledningsvis, hvor der manglede lidt elegance og lethed, og det gik ud over fraseringerne. Han fandt dog efterhånden sit eget spil frem og præsterede især i de langsomme passager en virkelig stilren, sikker og dejlig, klangfed tone. Chefdirigent Lan Shui dirigerede orkestret med en naturlig glød, men tempoet mellem orkester og solist var ikke altid lige afstemt. Bruchs violinkoncert er smuk, men også lidt pæn, og det kræver personlighed at hive noget stort ud af den. Det lykkedes ikke helt. Programmet blev i øvrigt indledt med Mendelssohns ouverture til "Die schöne Melusine". Ikke ligefrem det mest inter- essante værk, men fint nok til at få banket lidt varme ind i kroppen, efter at man havde stridt sig igennem snevejret.

Aftenens højdepunkt kom helt og aldeles efter pausen. Beethovens 4. symfoni var Mahlers yndlingssymfoni, og den hører også til denne anmelders favoritter. Uffe Savery, orkestrets chef, fortalte indledningsvis, at der ville blive brugt originale trompeter, naturhorn og pauker, og at Lan Shui ville benytte sig af Beethovens originale, hurtige tempoangivelser. Det lagde man efter den smukke, introverte åbning hurtigt mærke til, men det blev aldrig for forceret eller hysterisk.

Tværtimod emmede hele koncerten af en varm, lyrisk grundtone, og det var en fornøjelse at se den spilleglæde, Lan Shui og orkestret tilsammen præsterede. Man hørte schwung i de dansante passager, præcision i de vittige dialoger mellem første- og andenviolinerne, flot opbyggede crescendi og fyldestgørende træblæsere. Og nedunder det hele den helt rigtige, vibrerede energi. Efter sigende skal orkestret indspille værket på cd i den kommende tid. Vi glæder os til et genhør.

kultur@k.dk

Sjællands Symfoniorkester. Den 23. november. Dirigent: Lan Shui. Solist: Frederik Øland. Værker af Mendelssohn, Bruch og Beethoven. Konservatoriets Koncertsal.