Bertel Haarder udstiller sin lede ved politik i vellykket biografi. Men modspillet mangler

Ny portrætbog med Bertel Haarder er læseværdig, og især afsnittene om hans syn på alderdom, død og livets grænser er tankevækkende. Indimellem savner man dog de kritiske spørgsmål

Bertel Haarder, her fotograferet på Christiansborg, undslår sig i en ny portrætbog for at blive kaldt politiker. Han vil hellere kaldes højskolemand, selvom han er Danmarks længst siddende, aktive politiker, folketingsmedlem i over 40 år og minister i 22 år.
Bertel Haarder, her fotograferet på Christiansborg, undslår sig i en ny portrætbog for at blive kaldt politiker. Han vil hellere kaldes højskolemand, selvom han er Danmarks længst siddende, aktive politiker, folketingsmedlem i over 40 år og minister i 22 år. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Det lyder som et af århundredets større koketterier, at Danmarks længst siddende, aktive politiker, folketingsmedlem i over 40 år og minister i 22 år, Bertel Haarder, undslår sig for at blive kaldt politiker.

Men det gør han i en ny, i øvrigt velskrevet, portrætbog med titlen En frygtløs tænker, skrevet af ægtefællerne psykolog Anne Knudsen og journalist Steen Valgreen-Voigt. Til dem siger han, at han helst vil kaldes højskolemand.