Bertel Haarder er taget til Mors: Det her er folkelighed

Bertel Haarder (V) benytter Kulturmødet på Mors til igen at rejse diskussion om centrum og periferi i kulturlivet. Ministeren lover en udjævning af kulturmidlerne til fordel for det, der sker uden for København

Der opstår et særligt fællesskab og en mere intens dialog, når man koncentrerer så mange kunst- og kulturfolk samme sted, siger kulturminister Bertel Haarder. Se flere billeder fra Mors ved at klikke på pilen.
Der opstår et særligt fællesskab og en mere intens dialog, når man koncentrerer så mange kunst- og kulturfolk samme sted, siger kulturminister Bertel Haarder. Se flere billeder fra Mors ved at klikke på pilen. Foto: ASTRID DALUM.

Der skal laves en plan for en begrænset, men dog synlig og mærkbar udjævning af de offentlige økonomiske midler til fordel for den kunst og kultur, der foregår uden for hovedstaden. Samtidig skal statslige institutioner som Danmarks Radio, Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet blive bedre til at øge og synliggøre deres aktiviteter rundt omkring i landet.

Det mener kulturminister Bertel Haarder (V), der i disse dage benytter Kulturmødet Mors til at tage en fornyet diskussion om, hvad der er centrum, og hvad der er periferi i kulturlivet.

”Jeg vil selv lægge op til, at vi tager den diskussion i de kommende dage,” sagde han til Kristeligt Dagblad, umiddelbart før Kulturmødet åbnede med en lang kø af mennesker foran Musikværket i Nykøbing Mors, der udgør Kulturmødets centrum.

Samtidig lovede kulturministeren, at der på et tidspunkt vil komme et initiativ fra ham, der vil udjævne den store forskel, der er på bevillingerne til kulturinstitutionerne i København og dem andre steder i Danmark.

”Det bliver ikke voldsomt, der er mere tale om en retning,” siger han og afviser på nuværende tidspunkt at komme med konkrete eksempler på, hvilke tanker han gør sig.

Kulturministeren siger dog, at der skal overbevisende argumenter fra eksempelvis provinsens museer til, for at han vil flytte midler fra københavnske museer ud i landet.

Bertel Haarder er en begejstret tilhænger af Folkemødet på Bornholm, og på sit første besøg på Kulturmødet Mors i går blev han da også hurtigt kulturmøde-entuisiast.

”Vi er på ø-lejr, hvilket betyder, at de fleste af os kommer langvejs fra og ikke så let kan komme væk. Der opstår et særligt fællesskab og en mere intens dialog, når man koncentrerer så mange kunst- og kulturfolk samme sted, som alle sammen skal blive her et stykke tid og derfor er opsat på at få det bedste ud af at være her,” siger han.

Betyder det noget, at Kulturmødet holdes i Nykøbing Mors og ikke i København?

” Ja, det er den samme forskel, som der er på at gå i skole og gå på højskole. Der er en tydeligere tæthed, når man samler folk på denne måde, og vi kommer nemmere i øjenhøjde med hinanden. Samtidig bliver vi førstehåndsvidner til en række ildsjæle og talenter, som pludselig står lyslevende over for os. Det er det, der hedder folkelighed, nemlig, at vi kommer på lige fod med mennesker, vi hidtil kun har læst eller hørt om.”

Bertel Haarder har benyttet sommeren og de første uger af sin ministertid til at tage rundt i landet for at opleve kultur. Han har blandt andet været til Smukfest i Skanderborg, til skulpturfestival i Agger og besøgt Jeppe Aakjærs kunstnerhjem i Jenle.

”Jeg er meget optaget af, hvad ildsjæle kan præstere, og hvad det kan lade sig gøre at få op at stå uden først at vente på økonomiske bevillinger fra København. Vi skal i højere grad tilgodese yderområderne, men jeg vil gerne advare mod den offermentalitet, der har været ret så fremherskende. Det er meget bedre at snakke om alt det gode, mennesker kan, i stedet for at fokusere på, at alt kun kan ordnes med offentlige midler,” siger Bertel Haarder.

Forud for Kulturmødet, der i år afholdes for tredje gang, er der fra flere sider rejst kritik af, at mødet blot bliver ord uden virkning og en gentagelse af de diskussioner, der i forvejen foregår i kulturlivet.

Til det siger Bertel Haarder:

”Efter det første Folkemøde på Bornholm talte man også om, at det havde været en fætter-kusine-fest, men den kritik er nu totalt forstummet. Det vil gå på samme måde med Kulturmødet, og jeg synes faktisk, der er rigtig mange sprælske og modige ting på programmet.”

Der opstår et særligt fællesskab og en mere intens dialog, når man koncentrerer så mange kunst- og kulturfolk samme sted, siger kulturminister Bertel Haarder fra Kulturmødet Mors. - Begge fotos: Astrid Dalum/Scanpix.
Der opstår et særligt fællesskab og en mere intens dialog, når man koncentrerer så mange kunst- og kulturfolk samme sted, siger kulturminister Bertel Haarder fra Kulturmødet Mors. - Begge fotos: Astrid Dalum/Scanpix.
Black Box Dancers fra Holstebro på åbningsdagen ved Kulturmødet Mors. Truppen åbnede mødet med dans.
Black Box Dancers fra Holstebro på åbningsdagen ved Kulturmødet Mors. Truppen åbnede mødet med dans.