Bevægende podcast stiller skarpt på det sted i livet, hvor alt med ét forandrer sig

I den stimulerende og ofte bevægende podcast ”Skiftet” fortæller Svend Brinkmann, Kristian Jensen og flere andre om øjeblikket, hvor livet slog et sving

Der er kun én regulær svipser i podcastserien "Skiftet". Det er, når en samtale om skilsmisse ender med at overskride almindelig diskretion.
Der er kun én regulær svipser i podcastserien "Skiftet". Det er, når en samtale om skilsmisse ender med at overskride almindelig diskretion. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

”Et skift i livet kan komme som et lyn fra en klar himmel. Pludseligt og helt uden varsel står man ved en skillevej og skal gentænke hele sin tilværelse.”

Sådan indleder vært Flemming Møldrup hvert afsnit i podcastserien ”Skiftet”, og fælles for gæsterne, som han besøger med mikrofon og spørgsmål, er netop, at de på et tidspunkt – frivilligt eller ufrivilligt – har skiftet spor, skiftet livsretning.

Det er der kommet nogle både bevægende og stimulerende lytteoplevelser ud af, og den stærkeste er med Kristian Jensen, der hjemme i Herning ser tilbage på opgøret med Lars Løkke Rasmussen og på drømmene om formandsposten i Venstre, som blev knust den 31. august 2019, hvor han i et nu ikonisk tv-klip mødte pressen og fortalte, at han var færdig som næstformand.

I det øjeblik ændrede Jensens liv sig. Den bane, han havde bevæget sig så målrettet på, og hvor målet var formandsposten og siden statsministerposten, forsvandt med ét under ham.

I tiden efter følte han, at mange så ham som ”et omvandrende nederlag”, og at flere på Christiansborg havde svært ved at finde ud af, hvordan de nu skulle møde ham. Det er et miljø, hvor man bruger hinanden, forklarer han, og nu, hvor han ikke længere kunne bruges, skulle de finde ud af, om han så var værd at bruge tid på. Om han var en ”flink fyr”.

Sådan fremstår han helt afgjort, som en flink fyr, men også som et menneske, der forsøger at finde en ny vej i livet, og Møldrup får gennem udsendelsen stillet de helt rigtige spørgsmål.

Det gør han også, da han besøger hele Danmarks psykolog, Svend Brinkmann, der i sommerhuset på Djursland fortæller om, hvordan han læste filosofi på universitetet, men kunne mærke bekymringen gnave. At han med en grad i filosofi havde udsigt til et liv uden fast arbejde. Derfor skiftede han til psykologi-studiet, hvor jobudsigterne var langt bedre.

”Jeg er jo fra Herning, hvor man skal tjene nogle penge og betale sin gæld,” siger Brinkmann, og denne borgerlige snusfornuft er interessant og viser, hvordan selv nok så meget filosofi og psykologisk indsigt ikke kan fortrænge opvækst og opdragelse.

Samtidig viser samtalen, hvordan passion ikke kan fortrænges, og Brinkmann fortæller, at han i sit arbejde på Aalborg Universitet altid forsøger at give psykologien en filosofisk vinkel.

Men Brinkmann har også været voldsomt meget i medierne, og hvor samtalen med ham er interessant helt inde omkring skiftet mellem studierne, så er andre dele af den velkendt for enhver, der læser avis, hører radio eller ser fjernsyn.

Det er der derimod ikke meget, der er i Møldrups samtale med Sarah Grünewald, som er tidligere model og vært på ”Vild med dans”. Hvor både Brinkmann og Jensen holder igen og tydeligvis sondrer mellem personligt og privat, bevæger Grünewalds samtale med Møldrup om hendes livsskift – en skilsmisse – sig langt ind i det private.

Grünewald var gift med en dj, og de fik sammen en søn. Men parret havde ikke sex, og det var en af årsagerne til, at de blev skilt. Undervejs i samtalen nævnes eksmandens navn igen og igen, og indtrykket, som står tilbage, er, at han ikke var mand nok for hende. Hun har nemlig mødt en anden mand nu, som sjovt nok ikke nævnes med fuldt navn, der tænder hendes ”gnist”.

Samtalen i hjemmet i Valby overskrider almindelig diskretion, og Møldrup – der også har fortalt vidt og bredt om sin egen skilsmisse – falder ud af værtsrollen med egne betroelser og bekendelser.

Det lyder som en privat samtale og ikke som to mennesker foran en mikrofon. Det er naturligvis forskelligt, hvor meget man synes, en vært og en gæst bør ”give af sig selv”. Og Grünewald må give lige så meget, hun vil. Men at udlevere andre og gøre det med navns nævnelse er en anden sag, og det burde Møldrup, midt i sine egne skilsmissetanker, have været opmærksom på.

”Jeg synes, det er fedt at være egoist,” siger Grünewald i programmet, der i mine ører er den eneste regulære svipser i serien, hvor fotograf Jan Grarup, kok Wassim Hallal og iværksætter Mia Wagner også beretter om et afgørende øjeblik i livet.

Det er et effektivt greb, sådan at zoome ind på skiftet, og en fin afledt effekt af samtalerne er, at man som lytter begynder at tænke over sit liv på samme måde. Har der været et skift, som satte en ny kurs? Eller burde et skift snart finde sted? Fordi det hele går for langsomt, for hurtigt eller måske bare lidt for let.