Bibelselskabets generalsekretær: God litteratur kæmper med de store spørgsmål

Generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen læser litteratur, der udvider horisonten

Birgitte Stoklund Larsen er glad for nordisk litteratur. –
Birgitte Stoklund Larsen er glad for nordisk litteratur. – . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Hvem læser du?

Jeg er en ret nysgerrig læser, men jeg har nogle bestemte interessespor. Siden jeg var ung, har jeg været glad for nordisk litteratur, og for nylig har jeg opdaget den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson, som er en fremragende forfatter. I sommerferien læste jeg ”Kruso” af Lutz Seiler, der foregår på den tyske ø Hiddensee. Så har jeg et jødisk interessespor og læser blandt andre den israelske forfatter David Grossman. De senere år har jeg også læst nogle gode afrikanske forfattere, for eksempel Chimamanda Ngozi Adichie. Og så er der én dansk forfatter, jeg altid vender tilbage til: Henrik Pontoppidan.

Jeg læser litteratur, som udvider min horisont, giver mig indblik i andre verdener. Det er jo det, skønlitteratur kan. Der skal være et eksistentielt drive. Nogle mener, at man læser for at overvinde sin ensomhed, og det er jeg enig i. God litteratur kæmper med de store spørgsmål som liv, død og tab, men også glæde og jubel.

Hvad læser du?

Jeg er lige gået i gang med norske Linn Ullmanns nye roman ”De urolige”, og jeg kan allerede mærke, at det bliver godt. Jeg har læst flere af hendes romaner, for hun skriver let, men beskæftiger sig med emner, som har en tyngde.

Hvor læser du?

Jeg kan godt lide at læse litteratur, der foregår de steder, jeg er. I sommerferien var jeg på cykelferie i Nordtyskland langs østkysten, i nærheden af hvor Lutz Seilers ”Kruso” foregår. Den mentalitet og verden, der er i sådan en roman, åbner det sted, jeg befinder mig. Det giver mig noget med fra stedet, som jeg ikke ville få, hvis jeg kun spiste schnitzler og badede i Østersøen.

Derudover læser jeg, som alle andre nok, i sengen eller i en god lænestol, og om sommeren kan jeg rigtig godt lide at læse udenfor om morgenen. I perioder har jeg rejst meget rundt i landet med tog, og det er også et godt sted at læse. Nogle gange har jeg hørt lydbog på en togtur, og jeg har også tidligere læst en del e-bøger, men nu er jeg gået tilbage til papirbogen. Det er bare en bedre oplevelse, når bogens fysiske materialitet også er en del af læsningen, og jeg husker bedre, hvad jeg har læst, end jeg gør med en e-bog.