Bibelske motiver gemt i sten

I England er gnidebilleder en folkelig hobby, og herhjemme har Ludvig Stubbe-Teglbjærg gjort et kæmpearbejde med at indsamle gnidebilleder af billedsten

Bibelske motiver gemt i sten

Der er sikker gevinst!

Nej, det handler ikke om skrabelodder, men nok så meget om at tage chancen og presse på. Jens Vellev, der er leder af forlaget Hikuin, har udsendt det sjette bind af "Romanske stenarbejder". Det er blandt de flotteste hidtil. Det rummer Ludvig Stubbe-Teglbjergs livsværk: gnidebilleder af nordisk, romansk stenskulptur.

Gnidebilleder er kopier i størrelsesforholdet 1:1 af en genstand. Det kan være en gravplade af messing, som der findes en rigelighed af i England, men også af stenskulpturer. Stubbe-Teglbjerg fik for en menneskealder siden blod på tanden under et besøg i England, hvor der ligefrem findes selskaber, der har det som opgave at lave gnidebilleder. Det er en folkelig hobby. Vel hjemkommet til Danmark tænkte han, at det kunne lade sig gøre at gnide de danske døbefonte og portaler af på tyndt papir med sort skomagervoks. Det skulle vise sig sværere med stenskulpturen på grund af dens dybe relief, men med indædthed lærte han sig, hvordan man fik det optimale resultat.

Igennem årene har Stubbe-Teglbjergs billeder været udstillet i ind- og udland. De er forbilledlige. For de kan afsløre det, som fotografiet og næppe heller det menneskelige øje kan, nemlig detaljer. Man kommer ikke tættere på middelalderens stenskulptur end gennem disse mesterlige afgnidninger.

Bogen er rigtig sjov og fængende, fordi man her er i selskab med en fagmand, en nørd. Han giver sin læser alle staldtipsene, om papir, voks, tape, kopiering, ja hele historien om, hvordan projektet tog fart i den periode i 1960'erne, da også Asger Jorn var på sporet af middelalderens folkekunst.

Billederne, af hvilke flere snart har et halvt århundrede på bagen, er vigtige som dokumentation, da selv den hårde granit nedbrydes med en vældig fart. Det skyldes syreregn. Jellingstenene må således bringes i ly for klima og forurening. Stubbe-Teglbjerg gned den store Jellingsten af for mange år siden. Der er den fastfrosset i sin daværende tilstand. Det er guld værd. Den blev rejst i 1980'erne i Viborg. Nærværende anmelder var med, da det store skrummel opklæbet på spånplader blev sat sammen. Det var tunge sager, men nu har materialerne udviklet sig til lette og stærke industriprodukter - ligesom kopimaskinen nu i et snuptag kan klare det arbejde, der tidligere krævede et mørkekammer.

Det er en fascinerende historie. Og billederne, der er trykt i bogen, er til at græde over. De er kunstværker af kunstværker. Bogen lever til fulde op til den høje standard, som forlaget Hikuin altid har holdt. Nyd den, køb den og giv den som gave. En klassiker, slet og ret.

Ludvig Stubbe-Teglbjerg: Gnidebilleder af danske og svenske billedsten. Afgnedet i årene 1954-2006. Romanske stenarbejder nummer 6. 152 sider. 200 kroner. Forlaget Hikuin.

kultur@kristeligt-dagblad.dk

De to gnidebilleder viser karmstenene fra sydportalen i Stjær Kirke vest for Århus. Venstre sten forestiller Samson og løven, højre karmsten viser en engel og en løve. – Foto fra bogen.
De to gnidebilleder viser karmstenene fra sydportalen i Stjær Kirke vest for Århus. Venstre sten forestiller Samson og løven, højre karmsten viser en engel og en løve. – Foto fra bogen.