Bibliotek har stor succes med at sætte bøgerne i kælderen

I Herning er byens bibliotek flyttet ind midt på hovedgaden og er blevet mere et mødested end et sted for udlån. Kun ti procent af bøgerne er umiddelbart synlige

På det nye Herning Bibliotek er 90 procent af bøgerne placeret under gadeniveau i ”Fordybet”. Det er der en mening med. Publikum må gerne opleve biblioteket som et mødested frem for et udlåningssted. -
På det nye Herning Bibliotek er 90 procent af bøgerne placeret under gadeniveau i ”Fordybet”. Det er der en mening med. Publikum må gerne opleve biblioteket som et mødested frem for et udlåningssted. - . Foto: Herning Bibliotek.

Et nedslidt supermarked i Hernings bykerne er blevet ribbet for al indmad, og frem er i stedet vokset et moderne bibliotek i rå New York'er-stil. Det skete for ti måneder siden, og allerede i denne uge kunne formidlingschef Iben Østerbye overrække en blomsterbuket og et tillykke til gæst nummer 500.000. Dermed har biblioteket, der er flyttet fra et boligområde i Hernings udkant til en placering på gågaden et stenkast fra Torvet og Rådhuset, fordoblet sit besøgstal.

”Der er hele stemningen til forskel,” siger Iben Østerbye, når hun bliver bedt om at forklare, hvad det er, der er sket med Herning Bibliotek.

”Før kom lånerne til os som et led i en målrettet handling. Nu kommer folk bare forbi. Vi forsøger at sende et signal om, at alle er velkomne, og at ingen forlanger noget af nogen, når de kommer. Der står ikke engang bøger i vejen,” siger hun.

Det er ikke, fordi der er kommet færre bøger, cd'er, spil og film på biblioteket, men langt det meste materiale befinder sig, så man skal lede lidt efter det, eller, som det i virkeligheden er idéen, skal blive ledt hen til det af en hjælpsom bibliotekar.

”Vi har valgt kun at have 10 procent af vores materiale i de rum, der befinder sig på gadeplan. Vores kerneydelse er stadig at låne bøger ud, men det gør ikke noget, at vores publikum tænker: Hvor er bøgerne henne? Vi vil gerne vise, at biblioteket er et mødested og ikke kun et sted for udlån,” siger Iben Østerbye.

Med det for øje er biblioteket indrettet, så man kan bruge stedet som gennemgang eller transithal fra eksempelvis byens bybusterminal til gågaden. Men man kan også slå sig ned med en avis eller et magasin, der stilles frit til rådighed. Der kan drikkes kaffe i den indbyggede café, og som studerende kan man arbejde med sin computer enkeltvis eller i grupper. Dertil kommer en række ”bløde benspænd”, som besøgende kan blive udsat for.

”I forhallen kan man eksempelvis blive mødt af et opråb om at komme i form til stranden, og så viser vi fem gode fagbøger om det emne og leder samtidig gerne interesserede videre ned til alle bogreolerne i kælderniveau, hvor de fleste bøger og det store udvalg i film og musik befinder sig. Det sted kalder vi fordybet. En anden dag havde vi stillet en balje med vand op og tilbød gæsterne et fodbad og dertilhørende god litteratur. Vi kan godt lide at overraske,” siger Iben Østerbye, der også har præsteret at køre rundt i Herning med bibliotekets 3D-printer for at skabe opmærksomhed om bibliotekets aktiviteter.

Biblioteket har lagt betjeningen om, så der i timerne med bemanding mere er tale om en værtsfunktion, end det man forstår ved en traditionel bibliotekarrolle. Det handler overordnet om, at mennesker skal føle sig velkomne, samtidig med at de får noget læring og viden med sig.

”Vi tænker meget i mersalg. Det lyder butiksagtigt, men er egentlig bare en idé om, at folk får noget mere med sig hjem, end de havde forestillet sig,” siger hun.

Herning Bibliotek har efter flytningen til centrum etableret et tæt samarbejde med byens cityforening om aktiviteter. Lige nu gælder det blandt andet ”Sommer på plænen”, hvor børn og voksne inviteres til at opholde sig på området foran byens tinghus. Her kan man komme og slænge sig i en stor pallesofa, dase i hængekøjer og låne familiekurve med bøger og udendørsspil. Samarbejdet med byens handlende betyder også, at personalet på biblioteket uden problemer kan hente solcreme på apoteket, en balje hos isenkræmmeren, eller hvad de ellers kan få brug for til deres udstillinger og ”bløde benspænd”.

Et forbilledligt samarbejde, kalder Iben Østerbye det, og Herning har da også sammen med Kolding lagt billet ind på puljemidler fra Kulturstyrelsen til at undersøge et projekt, som de kalder Bibliotek i bymidten.

”Det handler om at få trukket folk ind til byen ved at udnytte de kompetencer, vi hver især har,” mener hun.

Det nye bibliotek i Herning åbnede den 30. august sidste år, og medarbejderne soler sig stadig i smil og tilfredse kommentarer fra brugerne.

”Mange hænger helt spontant sedler med venlige kommentarer op på vores opslagstavle. Det var meget sjældent, vi fik den slags respons på det gamle bibliotek,” siger Iben Østerbye. Hun må dog konstatere, at udlånet af fysiske materialer har været svagt faldende.

”Det har vi selvfølgelig fokus på, men det er ikke overraskende. I disse digitale tider er det svært at forvente en stigning i det fysiske udlån. Til gengæld er udlånet af film og bøger på de digitale streaming-tjenester i kraftig stigning,” siger hun.