"For Bille August er denne film en triumf": Anmeldere roser ny Karen Blixen-film

Bille Augusts ”Pagten” får rosende ord fra flere anmeldere. Særligt Birthe Neumann spiller godt, lyder det

Birthe Neumann, der her er fotograferet på Rungsted-lund, spiller Karen Blixen i Bille Augusts nye film ”Pagten”.
Birthe Neumann, der her er fotograferet på Rungsted-lund, spiller Karen Blixen i Bille Augusts nye film ”Pagten”. Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix

Birthe Neumann stråler i rollen som Karen Blixen i Bille Augusts nye film, ”Pagten”. Det mener enige anmeldere fra blandt andre Berlingske og filmmagasinet Ekko. Hos B.T. og Ekko får filmen seks ud af seks stjerner, mens Berlingske har givet fem stjerner, og Ekstra Bladet fire. Politiken er dog mindre rundhåndet og giver tre ud af seks stjerner.

”Birthe Neumanns karisma kan ingen kvæle, men her synes den fanget som ånden i flasken, hvor instruktøren ikke kan finde det magiske løsen,” skriver avisen, der dog også kalder filmen for ”vellykket”.

”Pagten” er baseret på digteren Thorkild Bjørnvigs fortælling om et platonisk kærlighedsforhold til Karen Blixen. Hun er flyttet tilbage til Danmark efter sit afrikanske eventyr. Hun har mistet sit livs kærlighed og sin farm, og kroppen er hårdt plaget af syfilis.

Blixen er dog anerkendt for sin kunst, og derfor indgår Thorkild Bjørnvig og Karen Blixen en pagt om, at hun tager ham under sine vinger. Hun lover, at hun vil gøre ham til en stor kunstner. Til gengæld skal han adlyde hende ubetinget.

Simon Bennebjerg, der spiller Bjørnvig, er ifølge B.T. castet perfekt, og Birthe Neumann er ”genial”. Det er flere andre anmeldere enige i.

”Er Birthe Neumann så god som Blixen? Nej. Hun er mageløs. Helt vildt fantastisk, faktisk,” skriver Berlingske.

Dagbladet Information leverer også roser til især Neumann.

”Mest stråler Birthe Neumann, der doserer det djævelske i rollen, så det aldrig bliver decideret dæmonisk,” skriver anmelder Lone Nikolajsen.

Filmskaberen Bille August får også pæne ord med fra anmelderne.

”For Bille August er denne film en triumf. Det er, som om hele karrieren her samler sig,” skriver filmmagasinet Ekko.

Flere af medierne er også begejstrede for filmens æstetik.

”Billederne er smukke og præcist komponerede, lyddesignet lækkert, klipningen veltimet, kostumerne er som revet ud af de historiske arkiver, og rekvisitterne er som det naturligste monteret i de fotogene locations,” skriver Politiken.

Kristeligt Dagblads filmkritiker Henrik Wivel giver filmen 5 stjerner og skriver på avisens forside:

”Filmen ville ikke være en Bille August-film, hvis ikke gradvist optikken forskød sig mod de to unge kvinder, der efterlades med hver sin uforløste kærlighed og omsorg. Som Grete har Nanna Skaarup Voss en vanskelig rolle, som hun imidlertid forløser dygtigt, ja sine steder hjerteskærende hudløst. Som Benedicte, der er på en farlig vej ud af ægteskabet med Knud W. Jensen og ind i en ikke mindre farlig relation til Thorkild Bjørnvig, er Asta August dårende god. Scenerne mellem hende og Simon Bennebjerg er filmens bedste. Deres uforløste kærlighed og usalige længsel er visuelt fuldkommen gestaltet.”

Læs anmeldelse af ”Pagten” og interview med Bille August om filmen på

k.dk/kultur