Prøv avisen

Bille August filmatiserer Lykke-Per

"Lykke-Per har altid stået for mig som det største værk nogensinde skrevet på dansk. Dels som udviklingshistorie, og dels som en fortælling om kærlighedens inderste væsen," mener filminstruktør Bille August. Foto: 30420 Daniel Nilsson SWEDEN

Den danske filminstruktør har nu modet og overskuddet til at filmatisere en af dansk litteraturs største romaner Lykke-Per af Pontoppidan

Bille Augusts første danske film i 25 år er en rigtig god film. Bare det ikke varer lige så længe, før han laver den næste.

Sådan skrev Kristeligt Dagblads anmelder tidligere på året, da han gav Bille Augusts seneste film, Marie Krøyer, fem stjerner.

Siden har filmen foreløbig trukket 300.000 danskere i biografen. Og det kommer heller ikke til at tage 25 år, før Bille August igen kommer til at lave en dansk film. For ifølge en fælles pressemeddelelse fra Gyldendal Group Agency og Nordisk Film er den danske filminstruktør allerede gået i gang med at forberede sig til filmatiseringen af et af de absolutte hovedværker i dansk litteratur, Lykke-Per.

LÆS OGSÅ: Lykke-Per eller Ulykke-Per?

Romanen er skrevet i årene 1898-1904 af Henrik Pontoppidan, som i 1917 modtog Nobelprisen for sine autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark. Og nu har Nordisk Film erhvervet filmatiseringsrettighederne til romanen fra Gyldendal Group Agency, og det er planen, at filmen skal indspilles i 2014.

Bille August, der før har vundet en Oscar for sin filmatisering af første bind af Martin Andersen Nexøs klassiker Pelle Erobreren, er begejstret for at få lov til at indspille Lykke-Per.

Lykke-Per er som skabt til film. Den fortjener det store publikum. Sådan er det. Jeg har da også længe sværmet om den, men uden egentlig rigtigt at turde. Men nu har jeg endelig modet og overskuddet. Og jeg glæder mig afsindigt meget til at komme i gang med at realisere projektet, siger Bille August og tilføjer, at værket har været en slags bibel for ham på linje med de største værker i verdenslitteraturen.

Lykke-Per har altid stået for mig som det største værk nogensinde skrevet på dansk. Dels som udviklingshistorie, og dels som en fortælling om kærlighedens inderste væsen. Men måske lige så meget fordi Lykke-Per i sin mangfoldighed personificerer kompleksiteten og modsætningerne i den danske sjæl; det udadvendte mod det lukkede, overmod mod forsagelse, storhed mod smålighed, det nye mod det gamle, lyset mod mørket.

Bille August står ikke alene med den vurdering af Lykke-Pers format. Forfatteren Ida Jessen har blandt andet her i avisen fremhævet værket som sin yndlingsbog og en af de største danske (udviklings)romaner nogensinde. Ifølge Ida Jessen skildrer romanen ikke mindre end hvad det vil sige at være menneske, og hvor komplekst det er. For Lykke-Per handler om den jyske præstesøn Per Sidenius svære søgen efter det lykkelige liv.