Billedbiografi giver indblik i Blixens ungdom

Hidtil ukendte fotos af Karen Blixen billeder udgives nu. Billederne åbner forfatterskabet for læserne, fortæller forfatteren Marianne Juhl

Ugebladet Hus og Frue fik taget et billede af forfatteren ved sit skrivebord på Rungstedlund i 1935.
Ugebladet Hus og Frue fik taget et billede af forfatteren ved sit skrivebord på Rungstedlund i 1935. . Foto: Ugebladet Hus og Frue.

Fotografiet viser en 27-årig smilende og elegant klædt Karen Blixen med veninden og halvkusinen Daisy ved sin side. De unge kvinder er på væddeløbsbanen i Rom, hvor Daisy bor, og de ser ud til at more sig herligt.

Billedet af Tanne, som var Karen Blixens kælenavn fra barnsben af, og Daisy Krag-Juel-Vind-Frijs til hestevæddeløb kan nu for første gang ses i bogen ”Karen Blixen i billeder – En livsskildring”, som udkom den 29. august hos Gyldendal. Forfatteren Marianne Juhl har rejst rundt på familiegårde i Danmark og Sverige og tilføjet 25 nye fotografier til perlerækken af allerede velkendte billeder af baronessen.

”Billedet af Daisy og Karen Blixen siger lidt om hendes gemyt. Daisy var nemlig lidt tøjlesløs og vild, og det tror jeg også, at Karen Blixen var. Hun ville tingene på sin egen måde,” siger Marianne Juhl.

Fotografiet af de to veninder er et af Marianne Juhls yndlingsbilleder, da det tegner et billede af en god tid i Tannes ungdom og løfter sløret for et vigtigt og relativt ukendt venskab i forfatterindens liv.

”Jeg har altid undret mig over, at der på et billede af hendes arbejdsværelse på Rungstedlund står et lille, indrammet billede af Daisy på skrivebordet. Hvis man hele livet har et billede stående af sin veninde, så har hun betydet noget.”

Og det gjorde Daisy, hvis bekendtskab udvidede den unge Tannes verden og hjalp hende med at løsrive sig lidt fra hendes egen puritanske familie.

Men Daisy kom ud i et misbrug og på trods af afvænning døde hun i en alder af blot 28 år. Da skrev Tanne til sin mor: ”Jeg synes, det er, som om saa megen Farve og Glans er gaaet ud af Livet med hende, og for mig saa meget af min Ungdom.”

Venskabet med Daisy er et eksempel på, hvordan billeder kan åbne for viden om forfattere.

Billedbiografien er blandt andet lavet til det næste hold af Karen Blixen-læsere, som gennem billederne kan få lettere ved at trænge ind i hendes fortællinger, men også til læsere, som kan få fornyet inspiration til at udforske hendes forfatterskab, fortæller Marianne Juhl. Selvom fortællingerne ikke er biografiske, er der alligevel altid en sammenhæng mellem forfatterens liv og forfatterskabet, siger hun.

”I bogen ’Vintereventyr’ er der en fortælling, ’Peter og Rosa’, som handler om, hvor svært det var for kvinder at bestemme over deres eget liv, fordi de var så afhængige af, hvem de blev gift med. Den fortælling knytter sig virkelig til hendes liv. Virkelig.”

En anden fortælling, som også relaterer sig til forfatterens liv, er ”Et familieselskab i Helsingør” fra ”Syv fantastiske fortællinger”.

Derfor er hendes råd til kommende læsere at læse billedbiografien og de to fortællinger.

”Så kommer du tættere på Karen Blixen.”

Karen Blixen var på et længere besøg hos veninden Daisy i Rom i 1912. Her ses de på væddeløbsbanen med en ukendt herre. –
Karen Blixen var på et længere besøg hos veninden Daisy i Rom i 1912. Her ses de på væddeløbsbanen med en ukendt herre. – Foto: Fra bogen/privateje
Karen Blixen lærte at skyde og tog med på jagt i Kenya. Her ses hun i på jagt i 1914 en noget modig påklædning. Nemlig bukser.
Karen Blixen lærte at skyde og tog med på jagt i Kenya. Her ses hun i på jagt i 1914 en noget modig påklædning. Nemlig bukser. Foto: Privateje
"Naar jeg ser en Dame køre paa Cykle, saa synes jeg saagu, at jeg har Ret til at give hende én paa Enden,” sagde Karen Blixens farbror Laurentzius om kvinder på cykler. Det stoppede ikke Karen Blixen og veninden Else Bardenfleth.
"Naar jeg ser en Dame køre paa Cykle, saa synes jeg saagu, at jeg har Ret til at give hende én paa Enden,” sagde Karen Blixens farbror Laurentzius om kvinder på cykler. Det stoppede ikke Karen Blixen og veninden Else Bardenfleth. Foto: Privateje