Billedkunstner: Helt rigtigt at ændre i titler på kunst

Kunstnere ved godt, at forståelsen af deres værker kan ændres med tiden, siger kunstnerformand.

Det er helt fint at ændre i titler på kunstværker, som Statens Museum for Kunst har gjort. Kunstnere ved nemlig godt, at deres værker er lavet i en bestemt tid, og at forståelsen af dem kan ændre sig med tiden.

Det siger formanden for Billedkunstnernes Forbund, Nis Rømer, efter Statens Museum for Kunst har ændret titlerne på 14 værker. Her har museet fjernet ordene "neger" og "hottentot".

- Vi skriver historien - og kunsthistorien - der fra, hvor vi er i dag. Museerne skal repræsentere et opdateret syn på de historiske genstande, de har, siger formanden.

Nis Rømer mener, at langt de fleste kunstnere godt ved, at man i fremtiden vil se anderledes på deres værker. Derfor er det i orden at opdatere præsentationen af værkerne, mener han.

Ændringen af titlerne er blevet beskyldt for at udrense fortiden fra nutiden og give et misvisende billede af historien.

Men Nis Rømer mener, at Statens Museum for Kunst har fundet en god løsning, så det ikke bliver et problem. Museet beholder originaltitlen som en slags ekstra titel, de steder hvor det er kunstneren selv, der har givet værket sin titel.

- Vi slipper ikke for at forholde os til fortiden gennem nutidens briller. Der synes jeg, det er rigtig fornuftigt, at de bevare den originale titel, samtidig med at de laver en ny, siger han.

Samme holdning har lektor på Roskilde Universitet Rikke Andreassen, der blandt andet forsker i kommunikation med fokus på etnisk ligestilling.

- Ligesom vi har erstattet De med du, erstatter vi "neger" med noget mere tidssvarende, siger hun.

Ved at bevare den originale titel under den nye, mener hun, at gæsterne får en ekstra gevinst.

- På den måde bliver den udvikling, sproget har gennemgået, synlig. Folk kan tænke "hov, sagde vi virkelig sådan engang". Det er en fornuftig måde at gøre opmærksom på fortiden på, siger Rikke Andreassen.